În raportul din noiembrie 2015, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare estima un avans al economiei româneşti de doar 3,7% în acest an. 

Avansul PIB-ului României ar urma să încetinească la 3,5% în 2017, conform celor mai recente prognoze BERD. 

Europa de Sud-Est (Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Cipru, Grecia, Macedonia, Kosovo, Muntenegru, România şi Serbia) va înregistra o creştere de 2,4% anul acesta şi de 2,9% anul viitor. 

Economiile din regiunile în care este prezentă BERD arată semne modeste de revenire, după cinci ani consecutivi de încetinire, iar redresarea aşteptată pentru acest an este uşor mai slabă decât se estima în urmă cu şase luni. În ultimii ani, BERD şi-a extins aria de operaţiuni în 36 de ţări, din Europa în Africa de Nord şi Asia Centrală. Creşterea medie în aceste state ar urma să se situeze la 1,6% anul acesta şi la 2,5% anul viitor, estimează BERD. 

Statele vor beneficia de efectele declinului preţului la ţiţei, dar ar putea fi afectate de sporirea volatilităţii pe pieţele financiare globale, intrările mai reduse de capital pe pieţele emergente, slăbiciunea comerţului mondial şi creşterea tensiunilor geopolitice, se arată în raport. 

Chiar şi în centrul, sudul şi estul Europei, unde performanţele economice au fost mai solide, ritmul expansiunii este inadecvat. Nivelul investiţiilor rămâne mai scăzut decât ar trebui să fie, iar avansul economiei nu este suficient de puternic pentru a realiza convergenţa cu economiile mai avansate, a avertizat economistul şef al BERD, Hans Peter Lankes. 

''Statele baltice, cele din Europa Centrală şi Europa de Sud-Est beneficiază de preţul mai scăzut al energiei şi de relaxarea politicii monetare a BCE'', se arată în raportul BERD. 

BERD, deţinută de 64 de ţări şi două instituţii interguvernamentale, susţine dezvoltarea economiilor de piaţă şi a democraţiei. În ultimii ani, BERD a început să-şi reorienteze atenţia dinspre fostul bloc sovietic spre Africa de Nord şi ţări precum Turcia. De la începutul activităţii sale, BERD a investit aproximativ şapte miliarde de euro în peste 368 de proiecte din România. În 2014, România a fost a şasea ţară în topul principalilor beneficiari de investiţii BERD. 

AGERPRES