Suma Chakrabarti, noul preşedinte al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, a declarat că Turcia, care a beneficiat de majorarea fluxului de investiţii străine în ultimii ani, ar putea depăşi Ucraina pentru a deveni a doua mare destinaţie de investiţii a BERD, după Rusia.

"Suntem destul de încrezători că vom cheltui aici cel puţin un miliard de euro (1,3 miliarde de dolari) anul viitor. Aş fi surprinsă şi supărată dacă nu am reuşi asta", le-a declarat şeful BERD jurnaliştilor.

BERD a început operaţiunile în Turcia în 2009 şi a investit de atunci aproximativ 2 miliarde de euro, majoritatea banilor în întreprinderi mici şi mijlocii din regiuni care obţin cu greu finanţare.

Înfiinţată în 1991, BERD sprijină dezvoltarea economiilor de piaţă şi a democraţiei în statele din Europa Centrală până în Asia Centrală. BERD este deţinută de 61 de state şi două instituţii interguvernamentale (Uniunea Europeană şi Banca Europeană de Investiţii). Economia turcă a înregistrat o creştere sub aşteptări în al doilea trimestru al acestui an, iar analiştii estimează că încetinirea va continua şi în restul anului, pe măsură ce consumul intern scade iar aceasta va obliga Banca Centrală a Turciei să reducă agresiv costul creditului.

Potrivit cifrelor oficiale publicate luni de Institutul naţional de statistică din Turcia, Produsul Intern Brut a înregistrat o creştere de 2,9% în perioada aprilie-mai 2012 comparativ cu perioada similară a anului trecut, în scădere faţă de creştere de 3,1% preconizată de analişti. În schimb, cifrele pentru primul trimestru au fost revizuite în sus până la o creştere de 3,3%, de la 3,2% cât s-a anunţat iniţial.

Anul trecut economia turcă a fost cea mai dinamică economie din Europa, graţie în principal consumului domestic şi investiţiilor sectorului privat. În acest an însă, deşi creşterea exporturilor a continuat graţie reorientării firmelor turceşti spre Africa şi Orientul Mijlociu pentru a se proteja de criza din Europa, cererea internă a slăbit iar factorii de decizie au încercat să pună la punct o reducere lentă a ritmului de creştere.