În raportul publicat în luna mai, BERD estima pentru România o creştere a PIB de 3% în acest an urmată de un avans de 3,2% în 2016.

Potrivit instituţiei, România va înregistra cea mai mare creştere economică din sud-estul Europei în acest an.

'Se aşteaptă ca cererea internă să susţină în continuare creşterea economică, consumul intern fiind stimulat de veniturile în creştere ale populaţiei, rezultate din reducerea recentă a TVA la produse alimentare de la 24% la 9%, precum şi din creşterile salariale deja introduse sau planificate. Investiţiile private vor continua să recupereze ca rezultat al îmbunătăţirii încrederii investitorilor şi scăderii costurilor de finanţare, în timp ce investiţiile guvernamentale vor creşte în cea de-a doua jumătate a anului 2015 prin absorbţia mai bună a fondurilor UE', se arată în document.

BERD se aşteaptă ca inflaţia medie să rămână negativă în acest an, având în vedere reducerile recente şi viitoare ale TVA, scăderea preţului petrolului şi aşteptările inflaţioniste diminuate.

'În general, perspectivele economiilor care beneficiază de investiţii BERD rămân mixte, ţările din Europa de Est şi Asia Centrală fiind în continuare influenţate negativ de recesiunea economică din Rusia, de preţurile scăzute ale petrolului şi ale altor materii prime. În schimb, regiunile din Europa Centrală beneficiază de creşterea economică în spaţiul monedei unice europene şi de efectul politicilor expansioniste ale Băncii Centrale Monetare', informează BERD.

Conform raportului Regional Economic Prospects, în ţările în care Banca derulează operaţiuni se estimează o reducere a ritmului de creştere economică până la 0,2% în 2015, de la 1,8% în 2014. În 2016, se preconizează o creştere moderată de 1,6%. Documentul mai spune că aceste estimări rămân neschimbate faţă de cele din 2015, însă individual aceste cifre maschează diferenţele dintre regiuni.

Tot joi, Comisia Europeană (CE) a publicat previziunile de toamnă potrivit cărora Executivul comunitar şi-a îmbunătăţit estimările privind creşterea economică a României în 2015 până la 3,5%, faţă de avansul de 2,8% pe care îl preconiza în luna mai.

PIB-ul României ar urma să înregistreze o creştere de 4,1% în 2016 şi de 3,6% în 2017, datorită consolidării consumului pe fondul relaxării fiscale.

SURSA: Agerpres