Când vine vorba de scumpirea carburanţilor, suntem fruntaşi în Europa. România se află pe locul trei între statele membre ale Uniunii Europene în ceea ce priveşte scumpirea benzinei în ultimul an, şi pe locul şapte, dacă ne referim la motorină. 
Majorarea a fost influenţată semnificativ de creşterea taxelor, respectiv a accizei, de la 1 ianuarie, şi a TVA. Numai la 1 iulie, din cauza majorării TVA, preţurile au crescut chiar şi cu 28 de bani/litru. Cu toate acestea, România se află printre statele UE cu cele mai mici preţuri la carburanţi. 
Grecia, în topul creşterilor de preţ 
Într-un an de plină criză, preţul cu taxe al benzinei a avut o creştere de 24,4% (de la 0,918 euro/litru la 1,142 euro/litru), potrivit calculelor EVZ bazate pe datele Comisiei Europene, pentru perioada 21 decembrie 2009 – 20 decembrie 2010. Înaintea noastră se află Grecia, cu 48%, şi Suedia, cu un procent de 26,8%.
Motorina s-a scumpit şi mai mult în perioada menţionată, respectiv cu 27,4% (de la 0,878 euro/ litru la circa 1,12 euro/litru). Şi aici Grecia conduce clasamentul. Companiile petroliere susţin că preţul la pompă al car buranţilor este influenţat de o multitudine de factori, printre care variaţiile cotaţiilor internaţionale la produse finite (motorină şi benzină) sau condiţiile economice, atât locale, cât şi pe plan internaţional. 
"Mai mult, 2010 a reprezentat pentru România şi o creştere a nivelului de taxare aplicat de guvern, măsură care a vizat TVA-ul şi accizele plătite de companii, aceasta având la rândul ei o influenţă puternică în determinarea preţului la pompă al carburanţilor", ne-au declarat reprezentanţii Rompetrol.

Noi majorări de la 1 ianuarie 
Pe de altă parte, dacă analizăm evoluţia preţurilor fără taxe (care reprezintă aproape jumătate din preţul la pompă al carburanţilor), lucrurile nu mai sunt la fel. 
Astfel, România se află la coada clasamentului – pe locul patru, pentru benzină (cu 21,3%), respectiv locul 2 – la motorină (cu 25,8%), înaintea Irlandei, unde motorina fără taxe s-a scumpit cu 16,5%. Cotaţia petrolului a crescut cu 22,5%, de la 72,47 dolari la 88,81 dolari pe baril, în perioada menţionată. 
Pe de altă parte, guvernatorul Mugur Isărescu a declarat în noiembrie că nu înţelege logica evoluţiei preţului carburanţilor. 
Totuşi, de la 1 ianuarie 2011, ne aşteaptă noi scumpiri la pompă, după ce guvernul a aprobat majorarea accizelor (cu 15 euro pe tona de benzină şi 11 euro pe tona de motorină). În plus, ponderea biocarburanţilor va creşte de la 4% la 5%.
Noi majorări şi proteste la pompă 
Preţurile carburanţilor au fost şi ieri majorate, cu până la 9 bani pe litru. Astfel, în staţiile Rompetrol, de pildă, cea mai ieftină benzină a depăşit deja pragul de 5 lei pe litru, după o scumpire de 6 bani. Petrom a aplicat ieri o creştere de 9 bani pe litru, astfel că acum cea mai ieftină benzină costă 4,88 lei/litru. Motorina s-a scumpit cu 6 bani pe litru la ambele companii. 
Majorările repetate din ultimul timp au stârnit protestele unor consumatori. Aceştia au protestat ieri, pentru a treia oară în ultimele zile, boicotând activitatea unor benzinării, în mai multe oraşe, inclusiv în Capitală. Astfel, ei trag de timp la pompă – îşi spală geamurile, farurile etc. – şi alimentează de foarte puţini bani.
La Iaşi, de pildă, în cartierul Păcurari, vreo 13 ieşeni au alimentat de 10 lei şi au plătit cu monede. În plus, ei aveau pe maşini diferite mesaje – "Ne-aţi distrus ţara!"; "Ieftiniţi combustibilul!" etc. Din câte se pare, protestatarii au pus la cale acest plan pe reţelele de socializare.