Benjamin Netanyahu, premierul Israelului, ar putea pierde din nou puterea. A fost avertizat chiar de către un actual membru al cabinetului de război.

Este vorba despre Benny Gantz, fost ministru al Apărării în Israel. Sâmbătă, 18 mai, acesta i-a dat un ultimatum lui Benjamin Netanyahu.

Ultimatum pentru Benjamin Netanyahu. Partidul lui Benny Gantz şi-ar putea retrage sprijinul pentru actualul Guvern

Benny Gantz i-a cerut actualului şef al Guvernului din Israel un plan clar de acțiune pentru războiul împotriva Hamas. Dacă acest plan nu este prezentat până pe 8 iunie, formațiunea lui Gantz va retrage sprijinul acordat guvernului, relatează CNN.

În declarațiile făcute sâmbătă seară în Ramat Gan, Gantz a avertizat că va retrage sprijinul dacă cererile sale nu sunt îndeplinite. El a solicitat un plan concret care să specifice cum va fi eliminat Hamas, cum vor fi aduși acasă ostaticii și să propună o alternativă de guvernare la Hamas în Fâșia Gaza.

Benny Gantz
Benny Gantz (SURSA FOTO: www.gov.il)

De asemenea, Gantz a cerut revenirea cetățenilor israelieni în nordul țării și crearea unui plan de normalizare a relațiilor diplomatice cu Arabia Saudită.

„Netanyahu trebuie să aleagă între victorie și dezastru.

Dacă alege să conducă țara într-un abis, atunci noi ne vom retrage din guvern, vom merge către oameni și vom forma un guvern care poate să aducă o victorie reală”, este mesajul transmis de Benny Gantz pentru premierul Benjamin Netanyahu.

Replica lui Netanyahu

Într-o declarație preluată de presa israeliană, Netanyahu a răspuns spunând că Gantz a ales să adreseze un ultimatum premierului, nu Hamas, și a numit condițiile acestuia „eufemisme” pentru înfrângerea Israelului.

Benny Gantz, un vechi rival politic al lui Netanyahu, s-a alăturat coaliției acestuia și Cabinetului de război în primele zile ale conflictului, într-un gest de unitate națională.

Retragerea sa ar lăsa pe Benjamin Netanyahu și mai dependent de aliații de extremă dreapta, care adoptă o linie dură în ceea ce privește negocierile pentru încetarea focului și eliberarea ostaticilor, și care consideră că Israelul ar trebui să ocupe Gaza și să reconstruiască așezările evreiești de acolo.

Dacă pierde fotoliul de premier, Netanyahu ar risca urmărirea penală pentru acuzații de corupție

Gantz a vorbit la câteva zile după ce ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, al treilea membru al Cabinetului de război, a declarat că nu va rămâne în funcție dacă Israelul va alege să reocupe Gaza. Gallant a cerut, de asemenea, guvernului să facă planuri pentru administrarea palestiniană a enclavei.

Premierul Netanyahu este acuzat de tot mai multe voci că încearcă să prelungească războiul pentru a evita noi alegeri, acuzații pe care acesta le neagă.

Totuşi, sondajele de opinie sugerează că Netanyahu ar fi înlocuit în alegeri, Gantz fiind cel mai probabil candidat pentru funcția de prim-ministru. Acest lucru l-ar expune pe Netanyahu la urmărirea penală pentru acuzații de corupție.