Medicii cardiologi susțin că un pahar de vin roșu este excelent pentru vasele de sânge, deși nimeni nu știe cu exactitate cum acționează. Ceilalți medici insistă însă că alcoolul virează metabolismul spre sinteza de grăsime de depozit. Cu efecte catastrofale, scrie stirileprotv.ro.

Toți consumăm însă din când în când și trebuie să facem acest lucru într-un mod inteligent.

Studiile din ultimii 30 de ani spun că vinul roșu sporește protecția vaselor de sânge cu peste 25% prin creșterea colesterolului protector, HDL.

„Din păcate la ora actuală nu există niciun medicament care să crescă HDL, dar există două mijoace care cresc îl cred – efortul fizic și consumul ușor de alcool în special de vin,” spune Prof. dr. Dragoș Vinereanu, medic primar cardiolog.

Cardiologii sunt rezevați însă când trebuie să recomande însă băutura.

Colesterolul bun, HDL, despre care am amintit mai devreme este ajutat de mișcare și de vinul roșu. HDL înseamnă, de fapt, sfere de grăsime care circulă liber în sânge. Se duc lângă vase și extrag din membranele acestora grăsimea în exces, pe care o transportă apoi până în ficat.

“HDL o extrage, e un cuvant foare bun in multe situatii, chiar forteaza scoaterea colesterolului din celula. In sensul asta HDL protejeaza”, spune Dr. Anca Sima, cercetător lipidologie.

Ca să mențineți particulele în formațiune de luptă, în stare de alertă, plimbați-vă zilnic pe jos. De asemenea nu uitați de paharul de vin, din când în când, după mesele generoase.