Uleiul de măsline este unul dintre cele mai apreciate alimente datorită calităților sale excepționale în promovarea sănătății. Este un element de bază nutrițional al dietei mediteraneene, despre care s-a demonstrat în zeci de studii că poate contribui la longevitate, având numeroase beneficii pentru sănătatea cardiovasculară. Dar poate ajuta și la slăbit? Iată ce spun specialiștii în nutriție, conform Womansworld.

Beneficiile uleiului de măsline

„Luați doar două linguri de ulei de măsline în fiecare dimineață”, sugerează experta în nutriție Maria Loi, îndemnând angajații restaurantului său din New York să testeze acest truc simplu din Grecia, țara ei natală. „Am vrut să le întăresc imunitatea în timpul pandemiei”, explică Loi, care le-a oferit și trei mese mediteraneene gratuite pe zi. Oamenii au pierdut până la 20 de kilograme, într-un an, au renunțat la medicamentele prescrise și au inversat diabetul de tip 2.  Mulți au fost sceptici, până când au văzut rezultatele!”, spune ea.

Ce este uleiul de măsline

Uleiul de măsline este lichidul obținut prin presarea fructelor măslinului. Istoria sa începe cu 6.000 de ani în urmă, având originile în Orientul Mijlociu, înainte de a se răspândi în Marea Mediterană, unde a devenit parte a dietei mediteraneene.

Uleiul de măsline conține compuși anti-inflamatori și antioxidanți, cum ar fi polifenolii, care ajută la protejarea împotriva aterosclerozei. Compușii săi ajută la reducerea stresului oxidativ, la îmbunătățirea funcției vaselor de sânge și la scăderea producției de molecule inflamatorii, care joacă un rol cheie în aparitia aterosclerozei.

1. Ulei de măsline extravirgin

Uleiul de măsline extravirgin este derivat din presarea inițială a măslinelor. Se mândrește cu un conținut minim de acid și vine de obicei la un preț mai mare decât cele două variante de mai jos. Se remarcă prin nuanța verde vibrantă și aroma robustă de măsline, făcându-l o alegere excelentă ca bază pentru sosurile salatelor.

2. Ulei de măsline virgin

Uleiul de măsline virgin este, de asemenea, o opțiune solidă. Este o versiune nerafinată a uleiului de măsline obținut prin metoda de presare la rece. Deși are un punct de fum mai mic, ceea ce îl face nepotrivit pentru gătit la temperaturi înalte, funcționează bine pentru preparate la căldură scăzută.

3. Ulei de măsline light

Uleiul de măsline light este supus unei rafinari suplimentare pentru a elimina toată culoarea și aroma. E important de reținut că termenul „light se referă doar la aspectul și gustul său, nu la conținutul caloric. Uleiul de măsline ușor conține la fel de multe calorii ca și celelalte soiuri.

Aduce beneficii sănătății intestinale

Studiile arată că un consum regulat de ulei de măsline poate ajuta la reducerea bacteriilor care cauzează boli, la stimularea creșterii bacteriilor protectoare și la creșterea producției de acizi grași cu lanț scurt (SCFA). Dietele bogate în ulei de măsline ar putea crește nivelurile de bacterii lactice benefice (LAB) și ajută la modificarea raportului de bacterii intestinale într-un mod care protejează împotriva cancerului de colon.

Cum accelerează slăbitul

Uleiul de măsline este format din 55% până la 83% acid oleic, un acid gras care funcționează ca un puternic supresor al poftei de mâncare. În plus, cercetarea Universității Brown arată că femeile care urmează o dietă bogată în ulei de măsline pot consuma mai multe calorii pe zi, dar pot pierde semnificativ mai multe kilograme, decât omologii lor cu o dietă tradițională săracă în grăsimi. .

Cum este posibil?

Studiile sugerează că atât acidul oleic, cât și polifenolii din uleiul de măsline îmbunătățesc sănătatea. Blocarea absorbției grăsimilor, accelerarea metabolismului și calmarea inflamației interne sunt doar începutul.

„Grăsimile din uleiul de măsline sunt foarte sănătoase și pot ajuta la rezistența la insulină, fiind bogate în antioxidanți”, adaugă Melina Jampolis, expertă în nutriție. Pentru pierderea în greutate, ea recomandă una până la 2 linguri pe zi, ca parte a unei diete mediteraneene sănătoase.

Există și mai multe dovezi ale puterii uleiului de măsline: cercetătorii europeni au descoperit că, în timp ce alte uleiuri s-au dovedit inutile, două linguri de ulei de măsline pe zi modifică membranele celulare într-un mod care poate îmbunătăți semnificativ controlul zahărului din sânge. Aceasta este cheia, deoarece un control mai bun al zahărului din sânge duce la un depozit mai mic de grăsimi, în special pe burtă.