Consumul zilnic de două-trei cești de cafea a fost asociat cu un risc de 10% până la 15% mai mic de a face boli de inimă, insuficiență cardiacă sau chiar de deces prematur, indică un nou studiu, citat de CNN.

Pentru realizarea studiului, cercetătorii au urmărit peste 400.000 de persoane din Regatul Unit, timp de cel puțin un deceniu, și au descoperit că ”obiceiul de a bea cafea a avut fie un efect neutru, ceea ce înseamnă că nu dăunează, fie a fost asociat cu beneficii pentru sănătatea inimii”.

Participanții care au băut două sau trei căni de cafea în fiecare zi au beneficiat cel mai mult, cu un risc de 10 până la 15% mai mic de a suferi de boli coronariene, insuficiență cardiacă, probleme de ritm cardiac sau deces prematur.

Boabele de cafea conțin substanțe chimice vegetale sănătoase, care scad stresul oxidativ și inflamația

În plus, cercetătorii subliniază că boabele de cafea conțin peste 100 de substanțe chimice vegetale sănătoase, care scad stresul oxidativ și inflamația, stimulând în același timp metabolismul astfel încât cafeaua de dimineață are și alte beneficii. ”Acești compuși ar putea ajuta la reducerea inflamației, pot inhiba absorbția de grăsime de către intestin, blochează receptorii implicați cu ritmuri anormale ale inimii și reduc stresul oxidativ, afirmă Peter M. Kistler, autorul principal al studiului. Stresul oxidativ este un dezechilibru dintre radicalii liberi și antioxidanți din organism.

Dar cafeaua nu ar trebui consumată de cei care au probleme cardiace mai grave. „Întrucât cafeaua poate accelera ritmul cardiac, unii oameni se tem că aceasta ar putea declanșa sau agrava anumite probleme cardiace. De aici pot veni sfaturile medicale de a opri consumul de cafea”, afirmă Kistler.

Riscuri reduse de aritmie, boli de inimă sau AVC

Un alt studiu a analizat relațiile dintre diferitele tipuri de cafea (măcinată cu cofeină, instant cu cofeină și decofeinizată).

Consumul zilnic de una până la cinci căni de cafea măcinată sau instant a fost asociat cu riscuri mai mici de aritmie, boli de inimă sau insuficiență sau accident vascular cerebral. Consumul de două până la trei căni al oricărui tip de cafea a fost asociat cu un risc mai scăzut de deces prematur sau de boli de inimă.

Participanții analizați într-un al treilea studiu au fost cei care aveau deja aritmie sau o altă boală cardiovasculară. Pentru persoanele cu boli cardiovasculare, niciun nivel al consumului de cafea nu a fost asociat cu dezvoltarea aritmiei.