Se pare că trezitul devreme, chiar dacă este mai dificil la început, ne ajută să avem mai multă energie și să ne realizăm diferitele obiective ale zilei, potrivit Fortune.

Pentru început, e bine de știut că trezitul foarte devreme poate îmbunătăți încrederea doarece poate fi perceput ca o realizare, spune Samantha Snowden, expertă în mindfulness.

Când ne trezim mai târziu avem tendința să ne grăbim și astfel suntem mai stresați

Atunci când ne trezim târziu avem tendința să ne grăbim, ceea ce nu face decât să sporească nivelul de stres și să afecteze negativ sănătatea mintală.

„Este ca și cum ai simți mereu că ești ultimul într-o cursă pe care nu o poți câștiga, ceea ce nu este util pentru motivație”, spune dr. Nikole Benders-Hadi, psihiatru din New York, director de sănătate comportamentală la Included Health.

Dacă putem folosi cât mai eficient acele ore matinale la care ne-am trezit, asta va crește productivitatea și ne poate face să ne simțim mai puțin epuizați la sfârșitul zilei, adaugă el. Dacă vă gândiți să vă treziți foarte devreme, experții spun că trebuie să aveți în vedere câteva  lucruri.

Nu sacrificați somnul dacă simțiți că nu puteți

Decizia de a vă trezi foarte devreme nu ar trebui să vină în detrimentul somnului. De-a lungul timpului, lipsa somnului poate duce la rezultate negative asupra sănătății mintale, cum ar fi anxietatea și depresia, dar și la anumite boli de inimă.

„Lipsa somnului poate aduce multe provocări în ceea ce privește reglarea emoțiilor și capacitatea de a ne concentra”, spune Snowden.

„Acestea sunt abilități de care avem nevoie să trecem peste zi, să fim productivi și să ne facem treaba așa cum trebuie”, explică el. A acorda prioritate somnului înseamnă a avea o igienă bună a somnului, inclusiv a ne trezi aproximativ la aceeași oră în fiecare zi, a limita folosirea telefoanelor înainte de culcare, a nu consuma alcool sau cofeină seara și a avea o rutină de relaxare.

„Dacă simțiți că trezitul la  5 dimineața provoacă o barieră în calea unui somn suficient de odihnitor, atunci e bine să renunțați”, spune Benders-Hadi.

Puteți „încetini” dimineața fără să vă sculați foarte devreme

Trezitul devreme ajută la diminuarea acelui sentiment inconfortabil de a fi tot timpul pe fugă. Dar Benders-Hadi spune că există unii pași alternativi care pot insufla un sentiment de lentoare, fără a sacrifica somnul. De exemplu, gândiți-vă să vă reorganizați rutina de dimineață, astfel încât să aveți mai puține lucruri de făcut.

Cel mai bun moment pentru a planifica ziua care începe este dimineața. Datorită acestui lucru, veți putea realiza exact ceea ce v-ați propus. Planificarea zilei la primele ore ale dimineții vă va ajuta să fiți mai organizat și productiv. Nu uitați să includeți în programul încărcat și perioade de odihnă și relaxare.