Capitala Belgiei renunţă, vineri, la restricţiile din timpul nopţii. Totuşi, localnicii din Bruxelles trebuie să intre în case la ora 22.00, însă două ore mai târziu vor fi liberi să iasă din nou, după ce carantina de noapte va fi ridicată în Belgia.

Astfel, vineri, localnicii din Bruxelles trebuie să intre în case la ora 22.00, însă 120 de minute mai târziu vor fi liberi să iasă din nou, după ce carantina de noapte va fi ridicată în Belgia.

Carantina de noapte din Belgia va fi ridicată și înlocuită cu interzicerea adunărilor a mai mult de trei persoane din gospodării diferite în același interval de timp – 22.00 – 5.00.  „Aceasta este o glumă belgiană şi nici măcar o glumă belgiană bună”, a declarat joi dimineaţă parlamentarul de Bruxelles Gilles Verstraeten, la radio, transmite Euronews.

„Depăşeşte limita mea de toleranţă”, a completat el.

Restricţiile impuse în toată Belgia în octombrie, pentru a stopa izbucnirea de noi focare COVID, au început să fie ridicate luna trecută. Şcolile şi frizeriile s-au redeschis pe 19 aprilie şi a fost ridicată interdicţia de a călători în scop turistic în afara graniţelor ţării.

Belgia a înregistrat peste un milion de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 și peste 24.400 de decese de la începutul pandemiei. Țara este a zecea în clasamentul mortalității COVID-19 în lume în raport cu populația. Numărul cazurilor este în scădere, cu o medie de 3.000 de cazuri pe zi, faţă de 4.800 la sfârşitul lunii martie.

Acest lucru a uşurat puţin presiunea asupra spitalelor. Marţi erau mai puţin de 800 de pacienţi la Terapie Intensivă, ceea ce s-a întâmplat ultima oară pe 1 apriliie.

Persoane arestate în Belgia, după un protest împotriva restricțiilor

Poliţia din Belgia a arestat sâmbătă, 2 mai, 132 de persoane după dispersarea participanţilor la un protest împotriva restricţiilor sanitare legate de COVID-19, într-un parc din Bruxelles, manifestaţia fiind interzisă de autorităţi, transmite AFP, citat de Agerpres.  Intervenţia forţelor de ordine a fost brutală, poliţia folosind tunuri cu apă şi gaze lacrimogene. Pentru ţinerea sub control a situaţiei, autorităţile au mobilizat 600 de poliţişti.

Protestul, care a reunit între 1.000 şi 2.000 de persoane, a fost organizat prin intermediul social media.

O acţiune similară fusese organizată la 1 aprilie în acelaşi parc, şi atunci poliţia intervenind în forţă.

La sfârșitul lunii martie, instanța de fond de la Bruxelles a dispus statului belgian să ridice toate măsurile anti-Covid-19 în vigoare în termen de 30 de zile, conform ordinului obținut de ziarul La Libre. Autoritățile au la dispoziție 30 de zile pentru a-și încorpora deciziile în legislația de reglementare. Statul belgian, dacă nu respectă termenul stabilit de instanța de fond de la Bruxelles, va trebui să plătească o amendă de 5.000 de euro pe zi.

Sursă: Euronews