Potrivit Comisiei pentru protejarea confidenţialităţii din Belgia, Curtea de Apel din Bruxelles a respins cazul motivând că autoritatea naţională belgiană pentru protecţia datelor personale nu are jurisdicţie asupra Facebook Inc, care are sediul european în Irlanda. 

Această decizie reprezintă o victorie pentru compania americană care a susţinut că numai Comisia pentru protecţia datelor din Irlanda are jurisdicţie asupra modului în care Facebook foloseşte informaţiile la nivel european. 

Facebook a avut discuţii cu mai multe autorităţi europene din domeniul protecţiei datelor personale pe marginea folosirii datelor utilizatorilor europeni. 

Anul trecut, autoritatea din Belgia a reclamat Facebook în justiţie, acuzând reţeaua de socializare că încalcă legislaţia comunitară privind intimitatea prin urmărirea utilizatorilor de internet fără acceptul acestora. Justiţia a dat dreptate autorităţii şi a cerut reţelei de socializare să nu mai urmărească utilizatorii care vizitează anumite pagini de Facebook, altfel urmând să plătească o amendă de 250.000 de euro. Cei de la Facebook au făcut apel, însă între timp au transmis că vor respecta hotărârea instanţei până la soluţionarea apelului. Curtea de Apel din Bruxelles i-a dat dreptate companiei americane. 

Decizia de astăzi înseamnă de fapt că cetăţenii belgieni nu pot obţine protecţia vieţii private în tribunale şi curţi de judecată atunci când sunt vizaţi actori externi, a transmis într-o declaraţie autoritatea de reglementare din Belgia. ''Prin urmare cetăţenii sunt expuşi unei încălcări masive a vieţii private'', a declarat Willem Debeuckelaere, preşedintele Comisiei pentru protejarea confidenţialităţii din Belgia.

AGERPRES