“În acest moment nu se pune problema unei decizii privind ieşirea de la guvernare, dar am convocat Consiliul Permanent al UDMR şi vom discuta şi cu preşedinţii organizaţiilor teritoriale pentru a analiza situaţia. Oricum, acum întrebarea nu este dacă ieşim sau nu de la guvernare, ci dacă este posibil să se meargă mai departe cu Legea educaţiei şi cu lărgirea drepturilor minorităţilor şi dacă această Coaliţie reuşeşte să-şi dovedească solidaritatea, coeziunea şi forţa”, a spus Marko.

Eventuale motive de ieşire de la guvernare, în opinia liderului UDMR, ar fi lipsa funcţionării Coaliţiei şi nerespectarea programului de guvernare.

El s-a arătat nemulţumit de faptul că parlamentarii Coaliţiei de guvernare nu au reuşit să adopte Legea educaţiei, iar Guvernul a fost nevoit să-şi asume răspunderea pentru a grăbi lucrurile. Acum situaţia este din nou blocată de decizia Curţii Constituţionale, care a constatat că există un conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Guvern, ca urmare a retragerii Legii educaţiei din Senat, de către Executiv.