„Accelerarea investiţiilor pentru creşterea producţiei de energie regenerabilă, reducerea consumului de energie şi a facturilor şi îmbunătăţirea infrastructurii energetice naţionale şi locale este crucială pentru România şi ambiţiile climatice la nivel mondial. Vizita de astăzi la Banca Europeană de Investiţii oferă o oportunitate valoroasă de a consolida cooperarea dintre România şi BEI, cea mai mare bancă publică internaţională din lume şi partenerul principal în domeniul acţiunilor climatice şi din sectorul energiei.

Aştept cu nerăbdare aprofundarea discuţiilor pentru a permite României să beneficieze pe deplin de noi finanţări şi suport tehnic disponibile prin Mecanismul pentru o tranziţie justă, Fondul de rezilienţă şi redresare şi Fondul de modernizare”, a declarat ministrul român al Energiei.

BEI a acordat din 1991 şi până în prezent 1,2 miliarde de euro pentru investiţii în energie regenerabilă, eficienţă energetică şi în reţeaua de transport în România şi poate finanţa până la 75% din costurile eligibile ale proiectelor energetice din România în cadrul noului pachet de tranziţie energetică.

BEI sprijină noi investiţii în toată România

Banca Europeană de Investiţii se angajează să sprijine noi investiţii în toată România pentru a îmbunătăţi sistemul de distribuţie a energiei electrice, pentru a valorifica energia hidroelectrică, solară şi eoliană şi a creşte eficienţa energetică ce susţine creşterea economică şi producţia industrială.

Colegii mei din cadrul BEI şi cu mine suntem încântaţi să-i întâmpinăm pe ministrul energiei, Virgil Popescu, şi pe consilierul Niculae Havrileţ la sediul nostru pentru a discuta despre sprijinul sporit al BEI pentru tranziţia energetică, investiţiile publice şi private prioritare în sectorul energiei şi cooperarea de specialitate pentru a împărtăşi cele mai bune practici. Aştept cu nerăbdare să vizitez Bucureştiul în următoarele săptămâni pentru a aprofunda dialogul şi a anunţa un nou sprijin semnificativ pentru investiţiile energetice la nivel naţional din România”, a subliniat vicepreşedintele BEI.

Christian Kettel Thomsen, responsabil pentru România, a găzduit întâlnirea de lucru cu experţii BEI în domeniul financiar, tehnic şi de tranziţie energetică, care a avut loc alături de reuniunea miniştrilor UE ai energiei, transporturilor şi telecomunicaţiilor în Luxemburg.

În ultimele luni, BEI a colaborat îndeaproape cu Banca Naţională a României, autorităţile guvernamentale, băncile publice şi comerciale pentru a formula recomandări pentru stimularea finanţării proiectelor verzi în ţară.

Banca Europeană de Investiţii este deţinută direct de cele 27 de state membre ale UE şi, în 2020, grupul BEI a acordat 809 milioane de euro ca sprijin pentru proiectele de rezilienţă împotriva COVID-19 şi pentru proiectele din sectorul educaţiei, apei eficienţei energetice şi investiţiilor private în România.

Sursa foto: Dreamstime