Ministrul Energiei i-a acuzat pe furnizori pentru creșterea prețurilor. Virgil Popescu a cerut în urmă cu o îi intervenția ANRE. Imediat, instituția vizată a reacționat și a ieșit cu declarații în fața presei. Astfel, operatorii care manipulează piaţa de energie riscă sancţiuni din cifra de afaceri. Acestea pot fi cuprinse între 5 şi 10%. Anunțul a fost făcut de Dumitru Chiriţă, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).  El a prezentat raportul de activitate pe anul 2019.

Dumitru Chiriță a venit cu detalii privind controalele efectuate de structurile instituției, inclusiv în domeniul manipulării pieței de energie.

„Împreună cu Consiliul Concurenţei şi Ministerul Energiei, acţionăm pe trei direcţii acolo unde legea ne şi permite: să verificăm dacă sunt respectate regulile de concurenţă, să verificăm dacă piaţa este manipulată – şi deschid o paranteză aici şi vreau să vă spun că şi în anul 2019 am constatat că au existat fenomene de manipulare a pieţei de tipul – A vinde lui B, B vinde lui A aceeaşi cantitate de energie la preţuri diferite, fapt care a condus în final la creşteri de preţuri. Sancţiunile pe care le-am dat erau la nivelul a 10.000 de lei. Acum, dacă se mai întâmplă manipularea pieţei, sancţiunile vor fi din cifra de afaceri, între 5 şi 10%. Şi dacă cineva îşi mai permite să facă manipularea pieţei, va primi fără niciun fel de rezerve această sancţiune”, a precizat Dumitru Chiriţă.

Câți producători și furnizori de energie au fost sancționați

Potrivit Raporului ANRE, în 2019 au fost trei operatori economici sancţionaţi pentru manipulare piaţă angro de energie.  Majorarea amenzilor a intervenit din a doua parte a anului trecut, potrivit unui comunicat al instituției, din octombrie 2020. Asfel, ANRE preciza că, până la data comunicatului, structura specializată a instituției a efectuat investigații la un număr de 33 producători și furnizori de energie electrică și gaze naturale, titulari de licență, care desfășoară activități pe piața angro de energie, după ce, în luna mai 2018, în cadrul ANRE a fost înființată o structură specializată în desfășurarea de investigații pe piețele angro de energie electrică și gaze naturale.

Astfel, 17 investigații au fost finalizate, din care 14 au fost efectuate la participanți pe piața angro de energie electrică, iar 3 la participanți pe piața angro de gaze naturale. 16 investigații sunt în curs de desfășurare, la faza de analiză și verificare a datelor, informațiilor și documentelor aferente fiecărei investigații, din care 12 pe piața angro de energie electrică, iar 4 pe piața angro de gaze naturale.

Dintre cei 17 participanți la piața angro de energie investigați, ANRE a sancționat contravențional 11 operatori economici cu amenzi în cuantum total de 6.600.000 lei. Dumitru Chiriță a vorbit în fața comisiilor de specialitate că instituţia pe care o conduce poate și este pregătită să intervină şi în cazul ofertelor înşelătoare.