BEI va finanța un proiect în România

BEI și Nuclearelectrica au semnat un acord privind un împrumut în valoare de 145 de milioane de euro. Scopul acestui împrumut este de a sprijini finalizarea primei instalații de detritiere (CTRF) din Europa la Centrala Nucleară Cernavodă (CNE Cernavodă).

Această finanțare oferită de BEI are ca scop avansarea proiectului CTRF. O instalație esențială pentru gestionarea deșeurilor radioactive rezultate în urma activității nucleare. Semnarea acestui acord reprezintă un pas important în dezvoltarea infrastructurii nucleare. Și susține eforturile de îmbunătățire a siguranței și eficienței operaționale în domeniul energiei nucleare în România.

Instalația CTRF are ca obiectiv eliminarea tritiului din agentul de răcire și din moderatorul reactorului (apa grea). Procedeul va contribui la protecția sporită a mediului, a publicului și la asigurarea sănătății și securității ocupaționale a angajaților. Aceste inițiative sunt în deplină aliniere cu obiectivele ESG (mediu, sociale și de guvernanță) ale Nuclearelectrica. Și cu standardele europene, contribuind la promovarea unei energii nucleare responsabile și durabile în regiune.

Proiectul va spori securitatea radiologică a centralei electrice, va reduce și mai mult volumul deșeurilor radioactive, acordând prioritate sănătății angajaților și permițând reutilizarea agentului de răcire și a moderatorului (apa grea), după îndepărtarea tritiului. Finalizarea cu succes a proiectului va permite întreținerea regulată, retehnologizarea și, eventual, dezafectarea să fie întreprinse mai ușor, sigur și eficient.

„BEI finanțează proiecte de energie durabilă în toată lumea și suntem bucuroși să sprijinim acest proiect care are beneficii pentru sănătate, siguranță și economia circulară, realizat de un promotor experimentat”, a declarat Kyriacos Kakouris, vicepreședinte BEI.

Proiectul face parte din strategia de dezvoltare a Nuclearelectrica

Abordarea BEI în ceea ce privește proiectele nucleare a fost stabilită în Criteriile pentru împrumuturi în domeniul energetic. Acestea au fost elaborate în 2013. Ele au rămas neschimbate de atunci. Principala caracteristică a acestei abordări este neutralitatea tehnologică, în conformitate cu obiectivul UE. Cel de decarbonizare și cu scopul de a asigura securitatea furnizării de energie. Și competitivitatea într-un mod durabil din punct de vedere al mediului, eficient din punct de vedere al costurilor, eficace, sigur și acceptabil social.

Această abordare reflectă angajamentul BEI față de obiectivele europene de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră și de promovare a unei tranziții energetice durabile. Prin sprijinirea proiectelor nucleare care îndeplinesc aceste criterii, BEI contribuie la diversificarea mixului energetic și la atingerea obiectivelor de securitate energetică și climatică ale Uniunii Europene.

„Acest proiect face parte din strategia noastră de investiții, care conduce la dezvoltarea sectorul nuclear în conformitate cu politica energetică națională. Utilizând o tehnologie românească inovatoare, dezvoltată de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice – ICSI Rm. Vâlcea, instalația de detritiere de la Cernavoda (CTRF) va fi a treia instalație de detritiere din lume și prima din Europa și va oferi României posibilitatea de a deveni un centru european pentru producția și exportul de tritiu – combustibilul candidat al viitoarelor reactoare de fuziune. Suntem bucuroși să implementăm o tehnologie inovatoare românească, bazată pe ani de cercetare și dezvoltare, un exemplu de leadership al României în industria nucleară” a spus Cosmin Ghiță, director general al Nuclearelectrica.