Reactorul 1 al Centralei Nucleare de la Cernavodă a fost oprit sâmbătă seara din motive de siguranță din cauza condițiilor meteorologice severe, conform informațiilor furnizate de ISU Dobrogea.

Pompierii militari din Constanța au răspuns la multiple situații de urgență în întreg județul pentru a gestiona efectele negative ale vântului puternic. Au fost raportate 20 de arbori căzuți, trei acoperișuri avariate, intervenții pentru balcone aflate în pericol de prăbușire, panouri publicitare căzute în intersecții, un stâlp electric afectat și izolații desprinse de pe mansardele blocurilor.

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare de ploi pentru municipiul Constanța și alte patru localități, inclusiv Constanța, Năvodari, Ovidiu, Lumina și Corbu. Avertizarea rămâne în vigoare până la ora 23:00 a aceleiași seri.

”SN Nuclearelectrica SA anunţă că Unitatea 1 a CNE Cernavodă s-a deconectat automat de la reţeaua naţională de distribuţie a energiei electrice în seara zilei de 18 noiembrie 2023, ca urmare a condiţiilor meteo care au cauzat pertubaţii în sistemul energetic naţional. Deconectarea automată a Unităţii 1 s-a produs în conditii de siguranţă, toate sistemele unităţii funcţionând şi răspunzând conform proiectului în astfel de situaţii”, a transmis Nuclearelectrica, într-un comunicat publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti.

Compania a mai precizat faptul că deconectarea automată a Unităţii 1, precum şi lucrările de remediere nu au impact asupra securităţii nucleare a reactorului, personalului unităţii, populaţiei şi mediului înconjurător.

Potrivit informațiilor furnizate de sursa respectivă, experții de la CNE Cernavodă se vor concentra pe identificarea cauzelor și vor efectua lucrări pentru a remedia situația și a reconecta reactorul la sistem, respectând procedurile specifice ale CNE Cernavodă stabilite pentru astfel de situații.

Situație dificilă în Constanța

Reprezentanții Regiei Autonome Județene de Apă au comunicat că mai multe zone din municipiul Constanța au suferit întreruperi ale aprovizionării cu apă din cauza fluctuațiilor de tensiune în rețea.

În momentul difuzării acestei știri, municipiul Constanța se confruntă cu ploi torențiale și vânt puternic. Constanța și alte patru localități sunt în alertă cod roșu din cauza ploilor, iar întregul județ Constanța se află sub avertizare cod portocaliu pentru vânt până duminică dimineața.