O parte a investitorilor FNI, cei cu venituri nete lunare pe membru de familie de cel mult un milion de lei si care nu si-au rascumparat niciodata vreo unitate de fond de la FNI, sunt asteptati la ghiseele Bancii Comerciale Romane. Aici isi vor depune cererile de rascumparare, anexand declaratia pe proprie raspundere in fata notarului conform careia sunt saraci si nu au beneficiat niciodata de binefacerile fondului de investitii, carnetul de investitor la FNI si o copie dupa actul de identitate.
Pentru declararea venitului net pe membru de familie se iau in considerare toate veniturile nete ale familiei, provenind din salarii, pensii, ajutoare de somaj, indemnizatii, sporuri, alocatii de stat pentru copii, burse sociale sau de studii. Mai intra la socoteala veniturile realizate din agricultura, zootehnie, inchiriere de bunuri etc.
BCR va transmite miile de cereri Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Bancare, urmand ca aceasta sa stabileasca, in functie de ordinea cronologica a depunerii cererilor, cine si cand va primi ajutorul de zece milioane de lei. Unii pot fi despagubiti si cu mai putin, depinde de suma investita.
Asadar, investitorii amarati ce corespund grilei de despagubire impuse de Guvern vor lua cu asalt filialele BCR pentru umila miza de pana in zece milioane de lei. Nebunia este pe cale sa se declanseze. Mai sunt cateva zile si functionarii bancii vor simti pe pielea lor contactul cu investitorii, deloc pasnic, dupa cum au demonstrat-o iesirile lor de pe culoarele tribunalelor sau din strada.