Comisarul european a precizat că BCE nu va controla direct toate băncile, urmând ca instituţiile naţionale să acţioneze ca ‘agenţi de control central’. El a adăugat că una dintre principalele măsuri va fi stabilirea listei băncilor care vor fi controlate de BCE şi a celei cu băncile ce rămân sub controlul instituţiilor naţionale, atenţionând însă că băncile cele mai importante pentru sistemul financiar şi cele care primesc ajutoare guvernamentale vor fi supravegheate direct de BCE.
Barnier a avertizat că noua autoritate europeană unică de supraveghere bancară va dispune ‘de toate puterile necesare’ pentru a controla sistemul bancar şi că BCE va fi centrala ‘exclusivă’ a acestui mecanism de supraveghere care ar trebui iniţiat anul viitor. Astfel, BCE va fi responsabilă cu acordarea şi retragerea licenţelor bancare, ceea ce înseamnă că cele 17 state din zona euro îi vor ceda competenţele în materie de supraveghere.
În cadrul noii structuri, deciziile se vor lua de către un organism de control independent de Consiliul guvernatorilor BCE, pentru a separa supravegherea bancară de politica monetară în interiorul BCE, cu scopul de a evita astfel conflictele de interese.
Noua autoritate este primul pas în direcţia creării unei uniuni bancare europene, aşa cum a hotărât Consiliul European în luna iunie. De asemenea, crearea acestui nou organism, la care vor putea să adere voluntar statele UE care încă nu fac parte din zona euro, deschide calea capitalizării directe a băncilor în dificultate din zona euro prin intermediul Mecanismului European de Stabilitate (MES).
Sursa: Agerpres