"Consiliul guvernatorilor va continua să monitorizeze foarte strâns toate evoluţiile referitoare la riscurile la adresa stabilităţii preţurilor. Este esenţial ca recentele evoluţii ale preţurilor să u ducă la o creştere a inflaţiei", se arată în buletinul lunar editat de BCE.

În 4 august, Banca Centrală Europeană a lăsat nemodificată dobânda de referinţă la nivelul de 1,5%. Rata anuală a inflaţiei în zona euro a încetinit uşor în luna iulie 2011, până la 2,5% de la nivelul de 2,7% în luna precedentă. În pofida scăderii, rata inflaţiei în zona euro a rămas peste ţinta avută în vedere de Banca Centrală Europeană (BCE), care vrea să menţină creşterea preţurilor sub, dar în apropiere, de două procente.

Pentru a ţine sub control presiunile inflaţioniste, Banca Centrală Europeană a majorat în luna iulie dobânda de referinţă cu un sfert de punct până la nivelul de 1,5%. A fost pentru a doua oară în acest an când BCE a majorat costul creditului, după ce în luna aprilie a acestui an BCE a adoptat pentru prima majorare de dobândă de după 2008.

Preşedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a anunţat săptămâna trecută că instituţia pe care o conduce a decis să reia achiziţiile de obligaţiuni emise de statele din zona euro. În cadrul acestui program, BCE achiziţionează de pe piaţa secundară obligaţiuni publice emise de statele în dificultate din zona euro.

În ultimele patru luni însă, BCE nu a mai activat acest program iar unele voci au cerut instituţiei să reia achiziţiile pentru a ajuta Spania şi Italia supuse la presiuni din partea pieţelor financiare.
SURSA: Agerpres