De asemenea, Consiliul guvernatorilor BCE a decis să menţină nemodificată şi dobânda la facilitatea de creditare marginală, la 0,30%, precum şi dobânda la depozite, la minus 0,20%.

Majoritatea analiştilor se aştepta ca BCE să nu modifice costul creditului în zona euro, după ce rata anuală a inflaţiei în eurozonă a continuat să scadă în luna decembrie 2014, ajungând la minus 0,2%, mult sub ţinta de 2% avută în vedere de BCE. Aceasta este prima scădere a inflaţiei în teritoriul negativ înregistrată de zona euro după luna octombrie 2009. Dacă această tendinţă se va prelungi, zona euro va intra într-o perioadă de deflaţie.

Începând din luna ianuarie 2015, consiliul guvernatorilor BCE se va reuni o dată la şase săptămâni în loc de o dată pe lună ca până acum. Consiliul guvernatorilor BCE este compus din cei şase membri ai boardului executiv al BCE, precum şi guvernatorii băncilor centrale din zona euro, grup care de la 1 ianuarie 2015 este compus din 19 ţări, odată cu aderarea Lituaniei la euro.

SURSA: Agerpres

Te-ar putea interesa și: