Misiunea supervizorului bancar, care va avea sediul la Eurotower, actualul cartier general al BCE, în mijlocul cartierului de afaceri din Frankfurt este aceea de a anticipa mai bine şocurile şi a soluţiona mai rapid situaţiile de criză.

Supravegherea va fi „riguroasă, echitabilă şi independentă” şi se va derula „pe bază zilnică”, a promis preşedintele Consiliului de supraveghere al mecanismului unic de supraveghere din cadrul Băncii Centrale Europene, Daniele Nouy. Aceasta va fi secondată de Sabine Lautenschläger, ambele membre în comitetul director al BCE.

Mecanismul Unic de Supraveghere Bancară va urmări cu atenţie cele mai mari 120 de bănci din zona euro, care deţin împreună peste 80% din activele bancare din regiune. Această cifră ar urma să crească dacă unele state membre ale Uniunii Europene care nu au aderat încă la zona euro vor decide să se alăture acestui mecanism. Alte aproximativ 3.500 de instituţii bancare de importanţă mai mică vor rămâne în responsabilitate naţională de supervizare, dar BCE îşi rezervă dreptul de a prelua controlul la unele dintre ele în caz de probleme.

Acest dispozitiv va fi completat de un mecanism comun de gestionare şi soluţionare a crizelor bancare, precum şi de un mecanism unificat de protejare a depozitelor, aceştia fiind cei trei piloni ai proiectului Uniunii bancare în Europa destinat evitării unei noi crize bancare cu efecte destabilizatoare asupra statelor membre şi economiilor din regiune, cum s-a întâmplat la ultima criză financiară.

Desemnarea Băncii Centrale Europene pentru rolul de supervizor bancar nu s-a bucurat de unanimitate în Europa, printre opozanţi numărând-se în special Germania, prima economie europeană, care se teme că instituţia de la Frankfurt va deveni în acelaşi timp judecător şi martor.

Pentru a evita orice conflict de interese, o strictă separaţie va fi impusă în interiorul BCE. Angajaţii care se vor ocupa de gestionarea politicii monetare urmează să lucreze în noul sediu al BCE amplasat la câţiva kilometri de Eurotower, unde va fi amplasat Mecanismul Unic de Supraveghere Bancară, şi va fi condus de un Consiliu de Supraveghere distinct de Consiliul guvernatorilor instituţiei.