De asemenea, Der Spiegel susţine că BCE a cerut autorităţilor de la Atena să impună controale asupra mişcărilor de capital, în ideea de a limita retragerile de depozite din bănci. Ieşirile din depozitele băncilor elene s-au accelerat la peste un miliard de euro în ultimele zile, chiar dacă Guvernul grec a dezminţit că ar intenţiona să impună restricţii asupra mişcărilor de capital.

Grecia va avea convorbiri cruciale la Bruxelles cu miniştrii de finanţe din zona euro vineri, prilej cu care va încerca să-şi asigure finanţare şi să evite falimentul după ce programul său de asistenţă expiră la 28 februarie. Premierul grec Alexis Tsipras a declarat că este 'sigur' că solicitarea Guvernului său privind o extindere cu şase luni a planului de asistenţă financiară va fi acceptată, în pofida obiecţiilor Berlinului.

Ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schaeuble, a respins joi cererea formulată de Grecia pentru prelungirea acordului de asistenţă financiară, apreciind că nu îndeplineşte criteriile fixate de zona euro pentru continuarea ajutorului. În schimb, vineri, un purtător de cuvânt al cancelarului german Angela Merkel a apreciat că cea mai recentă solicitare a Greciei privind prelungirea cu şase luni a planului de asistenţă financiară reprezintă 'un semnal pozitiv' şi furnizează o bază pentru negocieri suplimentare.

Actualul program de asistenţă financiară convenit de Grecia cu partenerii din zona euro expiră la data de 28 februarie. În lipsa unui nou acord, Grecia, ţară care nu se poate împrumuta de pe piaţă din cauza dobânzilor prohibitive, riscă să ajungă în lipsă de lichidităţi cu riscul ieşirii din zona euro.

SURSA: Agerpres