Banca Centrală Europeană a spus că a încheiat aranjamente swap permanente cu băncile centrale din lume, pentru a garanta furnizarea de lichidități în dolari, yeni, dolari canadieni, lire sterline și franci elvețieni, ceea reprezintă o plasă de siguranță împotriva turbulențelor financiare.
Într-o declarație transmisă pe e-mail, BCE a spus că a încheiat temporar aranjamente bilaterale cu Bank of Canada, Bank of England, Federal Reserve, Bank of Japan și Swiss National Bank, constând în facilități de finanțare care să permită băncilor acces la valutele globale, precum și la euro atunci când e necesar, transmite Bloomberg.
BCE a cooperat cu băncile centrale majore din întreaga lume de la începutul crizei financiare din 2008 pentru a menține fluxurile de lichidități pe măsurp ce piețele înghețau. În condițiile în care criza din zona euro a slăbit, BCE a păstrat măsurile de urgență active, inclusiv accesul băncilor la atâta cash cât au nevoie.
Actualele aranjamente swap temporare au ajutat la slăbirea tensiunilor din piețele financiare și au atentuat efectul acestora asupra condițiilor economice”, a spus BCE.
BCE a încheiat în această lună o linie de finanțare swap cu People’s Bank of China, susținând accesul la tranzacționare finanțării în zona euro și întărind utilizarea internațională a yuanului.
De asemenea, BCE a spus că va continua să realizeze operațiuni în dolari americani, furnizând băncilor fonduri cu maturități de 7 zile până la 3 luni.