Relansarea economiei zonei euro ar urma să continue şi în 2015, când PIB-ul zonei unice este estimat să înregistreze un avans de 1,5%, precum şi în 2016, când se previzionează o creştere cu 1,8%.

În schimb, în ceea ce priveşte inflaţia, prognozele realizate de staff-ul BCE arată că rata acesteia în zona euro se va menţine sub ţinta de 2% până în 2016, inclusiv. În acest an, preţurile în zona euro ar urma să se majoreze cu un procent (mai puţin decât avansul de 1,1% preconizat anterior) şi cu 1,3% în 2015.

Pentru 2015, BCE prognozează o inflaţie de 1,5%, fiind pentru prima dată când banca face previziuni pentru un orizont de timp atât de mare.

Prognozele de creştere şi inflaţie sunt foarte aşteptate, deoarece joacă un rol important în aprecierile pe care le fac guvernatorii băncilor centrale cu privire la perspectivele zonei euro, care, la rândul lor, sunt cruciale pentru deciziile de politică monetară.

Anterior, Consiliul guvernatorilor de la BCE a decis să lase dobânda de referinţă la nivelul record de 0,25%.

Preşedintele BCE, Mario Draghi, a precizat că BCE a decis să menţină status quo-ul, deoarece condiţiile economice şi monetare nu s-au modificat suficient pentru a impune o schimbare a politicii monetare.

SURSA: Agerpres