Combinarea de către BCE a ratei dobânzii extrem de scăzute cu expansiunea bilanţului a creat 'un grad fără precedent de relaxare monetară', a afirmat Mario Draghi.

Acesta a adăugat că BCE 'va adopta noi măsuri neconvenţionale de politică monetară dacă aşteptările privind inflaţia pe termen mediu se înrăutăţesc sau dacă măsurile adoptate deja se vor dovedi insuficiente'.

Oficialul BCE a subliniat că rata dobânzii în zona euro este acum 'mai scăzută decât a fost vreodată şi este, de asemenea, mai scăzută decât în SUA, cu care este adesea comparată zona euro', dar numai politica monetară nu poate relansa economia, ci şi băncile trebuie să depună eforturi mai mari pentru a sprijini creditarea. De asemenea, guvernele trebuie să încurajeze investiţiile şi să facă reformele structurale pentru a îmbunătăţi competitivitatea şi a reduce şomajul, a apreciat Mario Draghi.

'Este clar că sunt necesare ambele tipuri de politici – de partea cererii şi a ofertei', a subliniat şeful BCE, adăugând că investiţiile private în zona euro au scăzut cu 15% din 2007, iar investiţiile publice cu 12%.

'Lecţia învăţată în 2012 a fost că în zona euro criza de încredere a fost provocată şi de incertitudinile privind viitorul euro, care s-au dovedit a fi nefondate', a afirmat Draghi.

Recent, BCE a decis să reducă dobânda de bază la un nou minim record, 0,05%, în încercarea de a stimula economia şi de a evita pericolul deflaţiei.

Potrivit celor mai recente date Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a crescut uşor în luna octombrie 2014, până la 0,4%, de la 0,3% în luna septembrie 2014, cel mai redus nivel din ultimii cinci ani. În pofida creşterii din luna octombrie, inflaţia anuală în zona euro rămâne mult sub obiectivul de 2% fixat de Banca Centrală Europeană. Pentru a accelera creşterea preţurilor, BCE a redus costul creditului la un nivel apropiat de zero şi, de asemenea, a început să cumpere active.

SURSA: Agerpres