Acţiunile băncilor italiene înregistrează scăderi puternice la Bursa de la Milano iar randamentele obligaţiunilor guvernamentale italiene sunt în creştere, după ce ultimele sondaje arată că cetăţenii ar vota în număr mare împotriva schimbării constituţiei. Potrivit analiştilor politici, dacă premierul Matteo Renzi demisionează după un vot "nu" la referendum, ar urma să fie organizate alegeri anticipate în 2017. 

Banca Centrală Europeană ar putea utiliza programul său lunar de achiziţii de obligaţiuni, în valoare de 80 de miliarde de euro (84,8 miliarde de dolari) pentru a contracara orice creştere suplimentară a randamentelor obligaţiunilor guvernamentale italiene, atenuând turbulenţele de pe pieţe, susţin sursele. O astfel de decizie nu trebuie aprobată de Consiliul guvernatorilor BCE

Dar majorarea achiziţiilor de obligaţiuni guvernamentale italiene este limitată la zile sau săptămâni, pentru a atenua volatilitatea imediată de pe piaţă, deoarece scopul programului BCE este de a contribui la creşterea inflaţiei şi a economiei zonei euro, şi nu să stopeze crizele din statele membre, adaugă sursele. 

Acesta înseamnă că, în cazul în care băncile din Italia sau statul au nevoie de ajutor financiar pe termen mai lung, autorităţile de la Roma vor trebui să solicite oficial asistenţă financiară. 

"Consiliul guvernatorilor BCE înţelege că Italia poate fi ajutată într-un anumit grad, şi va fi folosit, în caz de nevoie, programul de achiziţii de active. Esenţial este ca BCE să fie convinsă că volatilitatea poate fi atenuată prin folosirea acestei flexibilităţi", susţin sursele. 

Reprezentanţii BCE nu au comentat informaţia. 

În condiţiile în care datoria publică este a doua cea mai ridicată din zona euro, după cea a Greciei, costurile de împrumut ale Italiei sunt urmările cu atenţie, pentru a nu provoca instabilitate în regiune. 

Marţi, randamentele obligaţiunilor guvernamentale italiene pe 10 ani se situau la 2%, cel mai ridicat nivel din ultimul an, în timp ce acţiunile băncii Monte dei Paschi di Siena înregistrau un nivel record scăzut iar titlurile UniCredit erau de asemenea aproape de un nivel record scăzut. 

Cotidianul Financial Times a apreciat, recent, că planurile de recapitalizare a opt bănci italiene, Monte dei Paschi di Siena şi alte şapte bănci regionale, este posibil să eşueze în cazul unui vot negativ la referendumul de duminică pentru că o eventuală criză guvernamentală ar afecta încrederea investitorilor în economia italiană. Un eventual eşec al planurilor de recapitalizare pentru cele opt bănci mai mici ar afecta şi planurile de recapitalizare ale UniCredit, care ar urma să încerce să strângă 13 miliarde de euro la începutul anului viitor. 

AGERPRES