Obligaţiunile au fost achiziţionate de la Societe Generale şi BNP Paribas, susţin sursele.

Oficialii Băncii Centrale Europene nu au comentat informaţia, aşa cum au procedat şi reprezentanţii Societe Generale şi BNP Paribas.

Recent, preşedintele BCE, Mario Draghi, şi-a exprimat speranţa că acest program de achiziţii de active, care se va întinde pe o perioadă de cel puţin doi ani, va stimula piaţa pentru acest gen de credite şi, de asemenea, va sprijini creditarea firmelor mici şi mijlocii, care formează coloana vertebrală a economiei zonei euro.

Draghi nu a oferit o cifră precisă pentru achiziţiile de obligaţiuni ipotecare (covered bonds) de la bănci şi obligaţiuni garantate cu active (ABS), însă analiştii se tem că piaţa relativ mică care există în Europa pentru acest gen de obligaţiuni, de până la 250 de miliarde de euro, nu va putea juca un rol decisiv în relansarea creditării în zona euro.

'De astăzi, vom începe să aflăm informaţii despre cât de agresivă va fi BCE în licitaţiile pentru obligaţiuni', a apreciat analistul Agustin Martin, de la Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, în Londra.

Decizia BCE are ca obiectiv stimularea creşterii economiei zonei euro, dar guvernatorul Băncii Centrale a Germaniei (Bundesbank), Jens Weidmann, şi-a exprimat deja obiecţiile faţă de planul de a cumpăra ABS-uri, apreciind că va expune la riscuri bilanţul băncii centrale.

De asemenea, pentru ca planul vizând achiziţionarea de ABS-uri să se aplice la toate ţările din zona euro, inclusiv la state precum Grecia şi Cipru, este nevoie ca BCE să-şi relaxeze standardele privind ratingul minim solicitat pentru garanţiile care trebuie oferite de cei care doresc să beneficieze de operaţiunile de finanţare. Însă, Germania, cea mai mare economie din zona euro, se opune acestei relaxări.

AGERPRES