Acționarii celor două bănci din Italia și investitorii în obligațiuni junior vor suporta pierderile. Chiar și așa, băncile vor continua să funcționeze, iar banii deponenților și ai deținătorilor de obligațiuni senior sunt protejați, a anuțat BCE.

Toate băncile italiene suferă din  cauza creditelor neperformante și implicit din cauza stagnării economiei. Veneto Banca și Banca Popolare di Vicenza sunt primele bănci care vor fi desființate.

Vineri, Banca Centrală Europeană a precizat că cele două bănci din Italia sunt atent supravegheate încă din 2014, când a fost clar ca au un deficit de capital.

Intensa Sanpaolo a anunțat luni că are în plan achiziția activelor viabile ale celor 2 bănci cu probleme financiare. Acest lucru poate duce la desființarea a aproximativ 600 de sucursale. Acțiunile Intesa au urcat în această dimineață cu 3,6% la Bursa de la Milano.

Tranzacția va fi finalizată de Intesa dacă indicele de adecvare al capitalului și acordarea dividendelor nu va fi afectat.

Protejarea micilor investitori în băncile cu probleme a reprezentat un subiect sensibil în perspectiva alegerilor din Italia. Totodată, protejarea investitorilor în obligațiuni senior ale Veneto Banca și Banca Popolare di Vicenza ar putea diminua presiunile asupra guvernului italian.