La şedinţa de politică monetară de joi, BCE a decis să reducă dobânda la depozite, de la minus 0,20% până la minus 0,30%. Prin reducerea acestei dobânzi ce se aplică băncilor care stochează lichidităţile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, instituţia de la Frankfurt vrea să stimuleze băncile să acorde mai multe credite pentru a dinamiza consumul şi investiţiile în Europa.

În schimb, BCE a lăsat nemodificată dobânda de politică monetară în zona euro la nivelul minim record de 0,05%, nivel la care staţionează din luna septembrie 2014, precum şi dobânda la facilitatea de creditare marginală, la 0,30%.

'Preşedintele BCE va comunica şi alte măsuri de politică monetară în conferinţa de presă care va începe astăzi la ora 13,30 GMT', a declarat un purtător de cuvânt de la BCE.

Analiştii se aşteaptă ca Mario Draghi să anunţe o extindere a programului de achiziţii de obligaţiuni publice şi private lansat în luna martie de BCE. Aceasta în condiţiile în care, la finele lunii noiembrie, Mario Draghi a promis că BCE va face tot ceea ce este posibil pentru a aduce cât mai rapid inflaţia în apropiere de ţinta de 2%.

Joi, Eurostat a anunţat că rata anuală a inflaţiei în zona euro a rămas la nivelul de 0,1% în noiembrie, similar cu cel înregistrat luna trecută. De asemenea, economiştii se aşteaptă ca BCE să-şi revizuiască joi, în scădere, estimările privind inflaţia în zona euro.

SURSA: Agerpres