BBC are de-a face cu o situație dificilă. A anunțat un plan drastic de transformare din cauza situației financiare

Obiectivul grupului BBC este acela de a realiza economii de 500 de milioane de lire sterline, respectiv 559,2 milioane de euro, pentru a acoperi deficitul lăsat în conturile sale de îngheţarea redevenţei şi pentru a opera investiţii cu scopul de a-şi accelera tranziţia spre sectorul digital.

Decizia a fost luată în contextul în care grupul s-a aflat sub presiunea financiară a Guvernului conservator de la Londra şi s-a confruntat cu exodul publicului spre platformele online, notează afp.com

BBC World Service este foarte afectat de decizie

În acest context, BBC World Service, care se adresează unui număr de 365 de milioane de persoane din lumea întreagă în fiecare săptămână, este foarte afectat de decizie, notează sursa menționată,

Din cele 1.000 de posturi suprimate în cadrul grupului, din 22.000 de angajaţi, BBC World Service va pierde 382 de posturi, pentru a face economii estimate la 28,5 milioane de lire sterline pe an, respectiv 31 milioane de euro.

Grupul audiovizual public britanic a informat într-un comunicat că proiectul se va traduce prin închiderea staţiilor radiofonice în arabă, persană şi chineză, precum şi prin oprirea unor programe TV în Africa şi Asia.

„Evoluţia obiceiurilor publicului din lumea întreagă, odată cu numărul în creştere al persoanelor care îşi accesează informaţiile pe cale digitală, formează un climat financiar dificil”, au transmis reprezentanţii BBC.

BBC a dat asigurări spunând că niciunul dintre cele 41 de servicii ale sale în limbi străine nu va fi complet închis. Aproape jumătate dintre ele nu vor mai fi disponibile decât online, altele vor fi transferate din Londra spre Bangkok, pentru redacţia thailandeză, sau spre Nairobi, pentru buletinul de ştiri televizate africane.

Un hub specializat dedicat Chinei va fi amenajat la Londra, în timp ce un serviciu va fi dedicat producţiei de conţinuturi originale şi orientate spre sectorul online din Africa, în 12 limbi.

Programele propuse de redacţiile străine ale BBC sunt cruciale pentru anumite ţări unde există puţine mass-media independente şi unde libertatea presei este strict restricţionată.

Amintim că autoritățile din Marea Britanie au îngheţat în ianuarie, pentru doi ani, redevenţa naţională în valoare de 159 de lire sterline, respectiv 177 de euro şi au pus sub semnul întrebării supravieţuirea pe termen lung a acestui mod de finanţare.