'Introducem mai multe elemente de simplificare care vor intra în efectivitate din această săptămână sau cel târziu săptămâna viitoare. Primul se referă la baza de date cu preţurile de referinţă. Este un lucru important în ceea ce priveşte achiziţia de utilaje agricole şi echipamente pentru beneficiarii actuali şi cei viitori, iar această bază de date va fi cel târziu săptămâna viitoare pe site-ul agenţiei de plăţi. Înseamnă eliminarea completă a etapei de achiziţii în condiţiile în care ştim cu ce probleme ne-am confruntat pe zona de achiziţii private şi publice şi cât de generatoare de riscuri a fost în perioada 2007-2013', a spus Popescu.

Potrivit datelor AFIR, fondurile nerambursabile plătite până în prezent pentru proiectele de investiţii şi plăţi directe au depăşit 6,51 miliarde de euro, iar rata de absorbţie a fost de aproape 73%.

Valoarea totală a PNDR 2007 – 2013 a fost de 9,32 miliarde de euro, din care 6,14 miliarde de euro au fost alocate pentru proiecte de investiţii prin 12 măsuri şi trei scheme de stat, iar 3,18 miliarde de euro pentru plăţi directe prin patru măsuri.

SURSA: Agerpres