'România, cel puţin în următorii 10 ani, nu poate susţine o uniune fiscală, adică taxe egale în Germania ca în România. Ce s-ar întâmpla dacă s-ar realiza uniunea fiscală fără să fie şi o uniune a pensiilor şi o uniune a salariilor? Ori din acest punct de vedere cred că a vorbi de 60% din salariul mediu să devină obligatoriu în orice ţară este greşit pentru că lucrurile acestea se pot întâmpla greu', a spus Băsescu la o dezbatere economică organizată duminică de Fundaţia Mişcarea Populară.

Precizarea a fost făcută în contextul unei propuneri din programul socialiştilor europeni pentru alegerile din 25 mai care ar viza fixarea salariului minim în toate statele membre la 60% din salariul mediu din fiecare stat membru în parte.

Băsescu a subliniat că aceasta este o zonă a integrării care este extrem de dificilă şi va necesita mult timp.

'În opinia mea, pentru a realiza o uniune fiscală şi implicit o uniformizare a salariilor în UE şi o uniformizare a pensiilor trebuie realizată întâi uniunea politică. Orice altceva este o poveste pentru că numai o voinţă politică la nivel european poate să genereze o uniune fiscală, altfel nu va funcţiona', a susţinut Băsescu.

SURSA: Agerpres