'România nu este încă membră a zonei euro şi va mai dura câţiva ani până să abordăm moneda unică. Aceasta nu înseamnă că aderarea la euro nu se află pe agenda de priorităţi ale României. Banca Naţională arăta într-o evaluare recentă că progresele pentru îndeplinirea criteriilor de convergenţă sunt semnificative, astfel încât doar rata inflaţiei şi ratele dobânzilor pe termen lung depăşesc încă valorile de referinţă ale criteriilor de la Maastricht. Cele mai recente proiecţii sugerează îndeplinirea şi a acestor condiţii în cursul anului 2014. Dacă aderarea la zona euro este plasată în perspectivă temporală medie, dată fiind importanţa asigurării convergenţei reale, participarea de la bun început la Uniunea Bancară este obiect de consens politic intern şi se va operaţionaliza pe termen scurt', a spus Băsescu, la întâlnirea anuală cu ambasadorii acreditaţi la Bucureşti.

El a subliniat că opţiunea României de a se asocia tuturor instrumentelor dezvoltate pentru consolidarea Uniunii Economice şi Monetare este 'una naturală, având în vedere că băncile din zona euro deţin trei sferturi din activele totale ale sistemului bancar românesc şi două treimi din capitalul său'.

'România va notifica în mod oficial intenţia de a participa la mecanismul unic de supraveghere bancară şi a început la 9 ianuarie în calitate de negociator discuţiile în format interguvernamental privind stabilirea fondului unic de rezoluţie, a indicat şeful statului. AGERPRES