Trebuie privatizate societăţile care nu sunt performante şi este necesară atragerea investitorilor şi a capitalului privat, în parteneriat cu cel public, a afirmat, marţi, preşedintele Traian Băsescu, în plenul reunit al celor două Camere.

‘Trebuie să regândim şi rolul statului în economie pentru viitor. Trebuie să privatizăm societăţile care nu sunt performante de ani de zile şi cărora statul le plăteşte pierderile şi ineficienţa pe considerente de cele mai multe ori politice’, a afirmat Traian Băsescu.

Preşedintele a mai afirmat că este necesară atragerea investitorilor şi a capitalului privat, în parteneriat cu cel public, pentru marile proiecte de infrastructură şi energie, întrucât statul nu are resursele necesare finanţării priorităţilor din aceste domenii. El a adăugat că este necesară şi dezvoltarea pieţei de capital.

‘Trebuie să gândim la dezvoltarea pieţei de capital ca soluţie de a asigura lichidităţile pentru companii şi investitori, prin listarea acţiunilor minoritare – fapt care va responsabiliza investitorii şi va aduce venituri bugetului statului, care să fie folosite pentru dezvoltare, nu pentru consum’, a adăugat preşedintele.

Şeful statului a mai apreciat că bugetul anului 2011 trebuie să reflecte o prioritizare a investiţiilor, în condiţiile în care în momentul de faţă sunt deschise 46.000 obiective de investiţii.

‘Finalizarea lor ar necesita alocarea a 40 miliarde euro. Este evident că am ajuns la această situaţie datorită incoerenţei guvernelor care s-au succedat la putere. Este evident că nu dispunem de resurse pentru a le finaliza şi atunci singura soluţie este prioritizarea acestor investiţii. Acesta este efectul incoerenţei guvernelor, dar şi al opţiunilor politice, înaintea opţiunilor de eficienţă. Fiecare guvern a deschis investiţii acolo de unde credea că vin voturi; a venit guvernul următor, a deschis alte investiţii; toate cele 46.000 de investiţii le alimentăm din bugetul de stat cu sume modice pentru a le ţine în viaţă şi pe ele şi pe clienţi. Deci, va trebui, Guvern şi Parlament, să stabilească din cele 46.000 de investiţii deschise care se finanţează în 2011’, a spus Traian Băsescu.

Preşedintele a reiterat că până la sfârşitul anului trebuie pus la dispoziţia cetăţenilor şi a firmelor un sistem informatic care să diminueze contactul direct cu instituţiile şi funcţionarii.

‘Există de mai bine de o lună o hotărâre CSAT prin care toată infrastructura de comunicaţii şi transmisie de date deţinută departamental – Ministerul Transporturilor, Ministerul Sănătăţii, Termoelectrica, Transelectrica, Romgazul, toate vor fi unificate, dându-se în acelaşi timp acces cetăţenilor la informaţii, precum şi la plăţi direct prin sistemele informatice. Sper că domnul ministru a preluat această hotărâre CSAT şi va deveni o realitate până la 31 decembrie’, a spus el.

Traian Băsescu a mai remarcat că, din 2011, se va aplica reforma finanţelor publice locale, în aşa fel încât autorităţile locale să includă în bugetele proprii arieratele, ceea ce nu le permite să angajeze credite sau cheltuieli noi înainte de rambursarea vechilor datorii.