România şi Turkmenistan vor să strângă relaţiile economice, în mod special în domeniul energetic. Aceasta a fost una dintre cele mai importante concluzii ale discuţiilor pe care preşedintele Traian Băsescu le-a avut în capitala turkmenă Aşhabat cu omologul său.

Traian Băsescu a declarat că România apreciază politica Turkmenistanului de diversificare a portofoliului de clienţi şi şi-a exprimat optimismul referitor la participarea acestei ţări în proiectul Nabucco.

„Un domeniu cu potenţial deosebit pentru aprofundarea cooperării noastre îl reprezintă sectorul energetic. Declaraţia politică pe care am semnat-o astăzi deschide calea unui parteneriat energetic al Turkmenistanului cu România. România susţine dezvoltarea unei politici energetice la nivel european care să urmărească realizarea securităţii energetice prin diversificarea surselor şi a rutelor de tranzit, promovarea dialogului cu principalele state producătoare, consumatoare şi de tranzit. Apreciem şi salutăm participarea Turkmenistanului în dialogul internaţional asupra tematicii securităţii energetice şi a proiectelor de diversificare a alimentării cu energie a Europei”, a spus Băsescu.

În domeniul energetic, Turkmenistan nu este doar un furnizor pentru România, companiile de profil de la noi fiind interesate de exploatarea zăcămintelor de petrol şi gaze, precum şi de livrarea de echipamente de forare, dar şi de componente pentru centrale electrice.

Energia nu a fost singurul subiect abordat. Băsescu a mai discutat cu Gurbangulî Berdîmuhamedov şi despre alte domenii, precum comerţ, cercetare, agricultură, transporturi, irigaţii şi chiar turism.