România nu ar trebui să se grăbească să adopte moneda euro fără să rezolve întâi problemele din companiile de stat cu datorii mari, a declarat Traian Băsescu, intr-un interviu acordat Digi24. Fostul preşedinte a explicat că, în acest moment, sectorul de stat nu este suficient de competitiv pentru a rezista pe piaţa europeană. Ţinta oficială pentru adoptarea euro este 2019, însă şi acest obiectiv ar putea fi pus în pericol, în contextul crizei din Grecia, cred economiştii.

În ultimul an al mandatului său la Palatul Cotroceni, Traian Băsescu declara că obiectivul României pentru adoptarea monedei este 2018-2019.

Acum, însă, fostul şef al statului spune că România nu poate intra în zona euro fără să aducă companiile de stat cu datorii pe linia de plutire, chiar dacă – pe hârtie – ţara noastră a îndeplinit deja criteriile.

Nu poţi să intri în eurozonă cu o jumătate de economie necompetitivă, cu sectorul de stat. Căi ferate, minerit, termocentrale, care nu sunt competitive şi în momentul în care intri în eurozonă aceste companii necompetitive şi care înregistrează datorii acum vor fi pur şi simplu zdrobite de noua monedă”, a spus Traian Băsescu, fost preşedinte al României, pentru Digi24.