Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, după şedinţa CSAT, că prim-ministrul Victor Ponta a cerut trecerea STS la MAI şi destituirea şefului Serviciului, şeful statului precizând că niciuna din variante nu este viabilă.

Băsescu a spus că în CSAT s-a prezentant legea privind funcţionarea STS precum şi punctul de vedere al SRI, care a precizat că STS nu are capabilităţi mai mari decât să indice perimetrul în care a avut loc accidentul.

 "Prim-ministrul a cerut trecerea STS la MAI şi destituirea şefului STS, niciuna din variante nu e viabilă", a spus Băsescu.

El a menţionat că Opriş are o carieră militară, iar şeful statului nu îşi poate bate joc de acest lucru.

Băsescu:O minciună că STS trebuia să facă localizarea accidentului; STS nu are echipament şi drept

"În aceste zile s-a instalat ideea că STS trebuia să facă localizarea exactă a locului accidentului. Este o minciună. STS nu are nici echipamente şi nici dreptul legal să facă mai mult decât a făcut. Prin reglementări, STS preia, prin linia de apelul de urgenţă, informaţiile de la operatorii de telefonie. STS are capacitatea să spună exact punctul de la care s-a făcut apelul când se face după un telefon fix. Când se face după un telefon mobil, STS primeşte indicativul celulei de la operator. STS nu are niciun mijloc tehnic de identificare a telefoanelor mobile", a declarat preşedintele Traian Băsescu la finalul şedinţei CSAT a cărei temă a fost accidentul aviatic produs în 20 ianuarie în Apuseni.

Şeful statului a mai afirmat că "ceea ce s-a spus public este o minciună".

Băsescu: Acţiunea de salvare din Apuseni nu a fost coordonată în conformitate cu reglementările

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, după şedinţa CSAT, că acţiunea de salvare din Apuseni nu a fost coordonată în conformitate cu reglemnetările în vigoare şi de aceea a fost un eşec, "cum a catalogat-o şi prim-ministrul".

"Acţiunea din Apuseni nu a fost coordonată în conformitate cu reglementările în vigoare şi de aceea a fost un eşesc, aşa cum a definit-o şi premierul", a spus Băsescu.

El a spus că a coordonat acţiuni care aveau legătură cu securitatea naţională, iar principala diferenţă a fost coordonarea.

Băsescu a mai spus că s-a încercat, eronat, acreditarea ideei că instituţiile statului nu pot gestiona situaţii de urgenţă.

Potrivit lui Băsescu, când se face o coordonare instituţională, instituţiile statului sunt capabile să facă faţă unei misiuni de salvare.

"Dacă s-ar fi lucrat instituţional, şi la Ministerul de Interne s-ar fi constituit comandamentul, dacă se puneau la un loc toate informaţiile, localizarea (avionului – n.r.) se putea restrânge la un loc foarte mic", a spus Băsescu.

Potrivit acestuia, comandamentele, din păcate, nu s-au constituit nici la Ministerul de Interne, nici la Ministerul Transporturilor.

Despre accidentul aviatic din Apuseni:

Dupa accidentul din 20 ianuarie din Apuseni s-a creat in mod nedrept impresia ca stratul roman nu este capabil sa acitoneze in stare urgenta. Vreau sa precizez in mod clar ca atunci cand atributiunile au reclamat, eu am coordonat actiunile statului roman, cea mai mare parte dintre ele fiidn implicate in mod curent in operatiunile de salvare in accidentele aviatice.

– Statul roman are capacitatea sa intervină în situaţii de urgenţă.

– Acţiunea din Apuseni nu a fost coordonată în conformitate cu reglementările în vigaore. De aceea a fost un eşec, aşa cum a definit-o şi primul-ministru. În aceste zile s-a instalat public, prin persistenţa uinor minciuni, ideea că STS trebuia să facă localizarea exactă a locului accidentului. Esteo minciiună. STS nu are echipamente pentru aaşa ceva, nici dreptul legsal să facă aşa ceva.

– STS preia informaţiile de la operatorii de telefonie. STS are capacitatea de a spune exact punctul din care s-a făcut apelul telefonic, in momentul în care se face de pe un telefon fix. În momentul în care apelul se face de pe un telefon mobil, STS primeşte indicativul sectorului de celulă de la operator, dacă e Orange sau Vodafone sau alt operator de telefonie mobilă. Ceea ce STS primeşteşi transmite imediat către structurile care trebuie informate este un spaţiu de identificare pe telefonie mobilă.

Apelul nu a fost lansat de la bordul aeronavei prăbuşite.

Nu fac comentarii, este treaba specialiştilor să stabilească. În aceste zile am asistat la o minciună publică lansată de politicieni, care este de natură să discrediteze o instituţie a statului care pur şi simplu şi-a făcut datoria. NJu pot intra în jocul demiterilor numai pentur că dă bine la public sau politicieni. Ar fi însemnat să accept că STS putea să facă mai mult decât să transmită informaţia cu privire la sectorul unde s-a prăbuşit avionul.

STS nu are niciun mijloc tehnic de identificare a telefoanelor mobile. Ceea ce s-a spus public este o minciună. Operatorii de telefonie din România nici nu au dreptul să facă localizări la o dimensiune mai mică decât sectorul dat de antena în raza de acţiune în care s-a produs accidentul.

– Va fi o mare dezamăgire pentru cei care au propagat minciuna. Oameni politici şi oameni care au apărut la televizor. Oricât mi-ar plăcea aă dau o soluţie radicală, nu pot să fiu necinstit. Repet, atunci când se face o coordonare interinstituţională, instituţiile statului român sunt capabile să facă faţă oricărui tip de acţiuune necesară în caz de salvare. 

Vreau să cred că vom avea răbdare până la terminarea anchetei procurorilor pentru a primi un punct de vedere avizat şi bazat pe lege.

– Lipsa de coordonare nu necesită schimbarea regulamentelor, a hotărârilor de guvern şi a legilor. Am atenţionat şi în CSAT asupra cacestui şlucru. De dragul de a arăta populaţiei că facem ceva deteriorăm un sistem care funcţiona dacă s-ar fi respectat legea. Nu vom culege decât rezultate negativ. Ceea ce trebuie să facem este să respectăm legislaţia pe care o avem. 

– La terminarea CSAT vă pot spune că deşi s-a prezentat legea după care funcţionează CSAT şi protocoalele, a fost şi punctul de vedere a SRI-ului.

– Aici suntem în faţa unei mari minciuni publice, minciuna că STS ar fi putut să identifice locul în care se află. Toate capacităţile sunt legate strict de determinarea perimetrului celulei în care se află telefonul, nicidecum punctul. 

– Nu vreau să discut mai mult, acest subiect nu trebuie politizat.

– Informaţiile pe care le am sunt legate şi de aeronavă, şi de funcţionarea echipamentelor, şi de modul de desfăşurare a zborului, şi de înălţimea la care avionul a fost supravegheat de ROMATSA.

– Repet, am coordonat aceste structuri multiinstituţionale ale statului pentru obiective mult mai grele şi au funcţionat perfect, niciodată nu a existat un rateu. Dar trebuie coordonate, pentru că au capabilităţi. 

Despre operaţiunile de deszăpezire:

– Seamănă cu ce face Guvernul cu prefecţii. Deszăpezirea s-a făcut cu lungui comandamente la televizor, penibile d emulte ori, care a asvut rlul să acopere faptul că nu sunt utilaje de intervenţie. Să dai afară prefecţii când contractele le face preşedinţii de consilii judeţene, cărora nu li s-a spus o vorbăm CNADNR; căruia nu i s-a putut spune o vorbă. Toate reproşurile s-au îndreptat către prefecţi şi vreau să ştiţi că mi se pare dezonorant acest mod de a lucra.

Preşedinţii de CJ au făcut achiziţiile publice, CNADNR a făcut achiziţii de servicii.

– Mascarada televizată a comandamentelor nu face decât să fie o acoperire pentru banii nemeritaţi şi nemunciţi care se vor da firmelor clientelare care au contract de deszapezire, iar în locul lor a fost scoasă Armata. Propuin Guvernului să dea banii Armatei şi Jandarmeriei.

SURSA: Mediafax

Te-ar putea interesa și: