Un număr de 4,4 milioane salariaţi sunt înregistraţi oficial pe piaţa muncii din România, iar 1,68 milioane de persoane muncesc la negru, a spus Băsescu în cadrul şedinţei de Guvern.
El consideră că munca la negru face rău nu numai bugetului, cât şi celor care muncesc la negru pentru că „sunt lăsaţi în aer, nu beneficiază de plata contribuţiilor de asigurări sociale şi de sănătate”.
„Nu se mai poate tolera această situaţie. Cei care muncesc la negru nu beneficiază nici de plata contribuţiilor la pensii din partea angajatorilor, nici de plata contribuţiilor la sănătate, aceşti oameni sunt lăsaţi în aer pur şi simplu. Este obligaţia noastră să găsim formulele prin care să scoatem la suprafaţă munca la negru pentru că ea face foarte mult rău, nu numai bugetului”, a spus Băsescu.
El a mai arătat că, în opinia sa, reforma pieţei muncii va constitui unul dintre pilonii viitorului acord cu Fondul Monetar Internaţional.
„Ar fi bine ca primii paşi pentru flexibilizarea pieţei muncii să fie făcuţi încă din luna ianuarie”, a spus Băsescu. Băsescu: România nu are nevoie de un acord cu ChinaBăsescu: Modificarea Constituţiei, pentru ce s-a stabilit la Referendum şi clarificarea ambiguităţilor Băsescu: Noul Acord cu FMI trebuie să fie preventiv şi să aibă ca obiectiv consolidarea fiscalăBăsescu: Concedierile trebuie să continue până se ajunge la 900.000 bugetari Băsescu: Deficitul bugetar şi ţinta de arierate, în limitele convenite cu FMI Băsescu: România nu poate denunţa unilateral MCVBăsescu: Când un ministru face ceva este atacat. Vă rog să fiţi atacaţi. Daţi drumul la licitaţii