Intr-unul dintre articolele dedicate pietei imobiliare, revista Capital a numarat cateva zeci de acte necesare pentru orice constructie, de la daramarea unui zid, pana la ridicarea unui bloc. In mod normal, obtinerea tuturor avizelor ar putea dura chiar si un an de zile. Omul de buna-credinta este intors de zeci de ori din drum pentru ca ii lipseste cine stie ce hartiuta de la dosar, pentru ca tocmai s-au terminat orele de program sau din cine stie ce alte motive. Cei mai „intreprinzatori” platesc un comision unei firme specializate.
In plina campanie electorala, candidatul Traian Basescu se revolta, in declaratiile televizate, din pricina puzderiei de avize si autorizatii cerute de administratia locala pentru constructii. Recentul sondaj realizat de Gallup la cererea Fundatiei pentru Dezvoltarea Societatii Civile arata ca bucurestenii au platit spagi catre Primaria Capitalei in valoare de 50 miliarde lei. O mare parte din bani a fost data pentru a „impulsiona” functionarii sa-si puna semnatura pe avize. Mai mult de un sfert din bucuresteni considera chiar mita pentru autorizatii de constructie ca facand parte din tariful normal.
In aceeasi campanie pentru alegerile locale, Traian Basescu a sustinut ca, dupa parerea lui, ar trebui sa existe un singur birou, de unde cetatenii sa poata obtine toate autorizatiile. Zis si facut. Actualul primar general va supune aprobarii Consiliului General al Municipiului Bucuresti ideea sa. Organigrama Primariei, conceputa de Basescu dupa preluarea fotoliului de primar, prevede, de altfel, un singur birou care va elibera toate autorizatiile pentru Bucuresti.
Mai mult, pentru a simplifica si mai mult procedura, pentru eliberarea autorizatiei va fi suficienta declaratia pe propria raspundere, prin care solicitantul se angajeaza sa respecte prevederile legale privind constructia in cauza. In opinia primarului, „institutiile care ar trebui sa elibereze avizele vor putea cerceta in timpul executiei daca investitorul si-a respectat propria declaratie”.
Pentru cei care construiesc, vestea este buna. Daca toate intentiile lui Traian Basescu se concretizeaza, nici nu vor mai da ochii cu cei din Primarie. Trimit dosarul, incep constructia, iar de avize se pot ocupa intre timp. Ceea ce nu elimina problemele. Primaria este ultima veriga in procesul de autorizare. Un alt maldar de avize este necesar pentru a obtine semnatura finala. Pana cand toate institutiile se vor reuni intr-un singur birou pentru a rezolva deodata un dosar de constructie, cei care vor semnaturi trebuie sa puna in continuare bani deoparte pentru a „unge” mecanismul.