Şeful statului a dat anterior termen membrilor Cabinetului Boc data de 30 iunie pentru a se gândi dacă mai pot rămâne în Guvern în funcţie de rezultatele obţinute în procesul de atragere a fondurilor europene şi de investiţiile realizate până la jumătatea anului.
Astfel, în data de 8 iunie, preşedintele Traian Băsescu a avertizat toţi miniştrii că la 30 iunie trebuie să-şi facă bilanţul absorbţiei fondurilor europene, iar cei cu rezultate slabe „să se gândească dacă mai rămân”.
Printre cei care pot sta liniştiţi se numărăr ministrul Valeriu Tabără, care a reuşit să acceseze 26% din banii aflaţi la dispoziţia Agriculturii. Nici Elena Udrea nu se află pe lista neagră a codaşilor, ea reuşind un grad de absorbţie a fondurilor din PO Regional de 21,5%, potrivit situaţiei la 31 mai a Autorităţii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale. Pe locul trei al reuşitelor se situează Ministerul Muncii, care a absorbit 19,1% din fondurile, dar ministrul Sebastian Lăzăroiu oricum nu avea motiv de îngrijorare şi nici de laudă pentru că este proaspăt numit în funcţie.
Cei care ar trebui să fie îngrijoraţi sunt Anca Boagiu, care gestionează Transporturile, domeniu care a reuşit un grad de absorbţie de numai 2,61%, precum şi ministrul MAI, Traian Igaş, care a reuşit plăţi în proporţie de numai 7,44% faţă de fondurile alocate pentru perioada 2007-2013. Nici ministrul Ialomiţianu nu poate fi mândru de reuşitele sale în domeniul accesării banilor europeni, Ministerul Finanţelor reuşind să absoarbă un modest 8,98% din ceea ce avea la dispoziţie. Tot sub 10% absorbţie se situează şi Ministerul Mediului condus de Laszlo Borbely, iar ministrul Economiei, Ion Ariton, a reuşit doar puţin mai mult, ajungând la un grad de absorbţie de 12,58%.