Preşedintele Traian Băsescu a declarat, azi, că la întâlnirea cu reprezentanţii mediului bancar a transmis că Guvernul şi-a îndeplinit obligaţiile şi că e timpul ca şi bancherii să răspundă pozitiv, precizând că întrevederea nu viza decizii, pentru că nu cu el iau băncile decizii.

Preşedintele Băsescu a spus că la întâlnirea de azi cu reprezentanţii băncilor şi ai BNR a transmis „un mesaj în continuarea mesajelor similare din decembrie şi ianuarie”, când le-a vorbit reprezentanţilor sistemului bancar despre un parteneriat cu Guvernul menit să diminueze efectele crizei asupra economiei româneşti.

Preşedintele a declarat că a făcut, la întâlnirea de miercuri, un bilanţ în legătură cu acest parteneriat, dat fiind faptul că au existat obligaţii asumate de Guvern, care au fost îndeplinite, el menţionând în acest sens acordul cu FMI, cu UE şi cu Banca Mondială.

Acordurile cu FMI, UE şi BM nu au ridicat nivelul de încredere în economia românească

Traian Băsescu a menţionat că aceste acorduri au fost de natură să crească nivelul de încredere în economia românească şi a adăugat că le-a spus reprezentanţilor băncilor şi ai BNR că este de părere că acum este timpul ca sistemul bancar să răspundă la rândul său nevoilor economiei în mod pozitiv.

Băsescu a explicat că, practic, prin acest răspuns pozitiv înţelege asigurarea resurselor pentru cofinanţarea proiectelor din bani lde a UE „în condiţii rezonabile”, adică fără dobânzi exagerate.

Apel pentru acordarea de condiţii rezonabile privind dobânzile

Şeful statului a adăugat că administraţiile locale se află în situaţia de a trebui să cofinanţeze proiecte din fonduri europene unde sunt beneficiare şi au nevoie de dobânzi rezonabile la cofinanţare.

El a făcut, în acest context, un apel către bănci referitor la acordarea de condiţii rezonabile în ceea ce priveşte dobânzile.

Băsescu a spus că întâlnirea nu a fost menită luării de decizii, menţionând că băncile nu trebuie să ia decizii cu şeful statului.

Băsescu aşteaptă reacţia băncilor

Preşedintele a adăugat că rămâne de văzut care va fi reacţia băncilor la apelul său.

Şeful statului s-a întâlnit azi cu reprezentanţii BNR şi ai celor mai importante bănci. Întrevederea a durat o oră şi 15 minute. Preşedintele Băsescu nu a făcut declaraţii nici la sosirea şi nici la plecarea de la Clubul BNR, unde au avut loc discuţiile.

SURSA: Mediafax