"Demisia lui Victor Ponta de la Palatul Victoria și a Guvernului României este un cadou pentru țară. Mă bucur că a coincis cu ziua mea", a spus preşedintele.

"Cred ca Victor Ponta a făcut ce trebuia. Având în vedere deserviciile de imagine. Trebuia sa demisioneze demult. Motivaţia nu este istoria ci prezentul. Adică creşterea presiunii sociale", a completat fostul preşedinte. În ceea ce priveşte corupţia, Băsescu a spus că ce am mai mare problemă este deficitul cultural. "Corupţia nu se poate face unul singur. Aici ţine de educaţie. Chestiune culturală pe care trebuie să o eliminăm. Cei care fac propuneri de corupţie la nivel înalt sunt de multe ori oamenii de afaceri. Avem o corupţie culturală. Nu este suficient doar ca instituţiile să nu mai fie corupte", a mai spus Băsescu.

Legat de alegerea unui alt cabinet, Băsescu a zis că dacă ar fi preşedinte ar analiza un premier care să gestioneze situaţia la zi. "Aş face consultarea cu partidele. Aş merge pe un premier pe care mi l-aş asuma. Este o chestiune de responsabilitate maximă. Noul premier trebuie să-şi asume nou Cod Fiscal. Am spus mereu vai de politicienii care guvernează după sondaje. Să nu guverneze după un premier corupt. Avem o Constituţie care ne spune cum se numeşte un premier. Nu poţi să încalci nişte legi ca să te iei după stradă", a mai spus Băsescu.

În ceea ce priveşte sfârşitul carierei de politician a lui Ponta, fostul preşedinte a spus că aceasta va lua sfârşit dacă va merge în instanţă şi va pierde.