“Un obiectiv major al României este intrarea în zona euro. Trebuie să înţelegeţi cât de important pentru economia românească este să devenim stat membru al zonei euro”, a spus Băsescu, în Parlament.
El a subliniat faptul că în timp ce statele din zona euro beneficiază de dobânzi de 1 sau 1,5%, cele din zona non-euro au dobânzi pe piaţă de 6 – 6,5%.
“Un stat care nu are o economie performantă, competitivă, nu rezistă în zona euro. Ori, obiectivul în perioada imediat următoare trebuie să fie reanalizarea şi creşterea performanţelor economiei de stat.
Marii transportatori, fie că vorbim de Transgaz, unităţile de căi ferate, marii producători de energie, Romgaz, Hidroelectrica, toate trebuie să devină competitive din punct de vedere al producţiei. Fără competitivitate în sectorul de transporturi, în sectorul energiei, nu avem nicio şansă să trăim bine în zona euro. Iar această lecţie o învaţă acum vechii membri ai zonei euro. Dacă tot am văzut-o la ei, de ce să nu o învăţăm şi să o aplicăm înainte de a ajunge în euro?”, a completat şeful statului.
El a subliniat că programul cu FMI, BM şi UE vizează, ca prioritate, eficientizarea economiei de stat, fie că ne referim la managementul privat şi depolitizarea conducerii la companiile de stat, fie că ne referim la vânzări de pachete minoritare de acţiuni.