Slaba absorbţie a fondurilor europene a constituit unul dintre principalele subiecte abordat la întâlnirea de la Palatul Cotroceni dintre cei doi oficiali.
“România are o foarte slabă absorbţie a fondurilor europene, ceea ce în viitor o poate pune în riscul de a primi alocaţiii mai mici. Domnul preşedinte Barroso ne-a asigurat că există maximă dorinţă a CE de a pune la dispoziţia României experţi pentru a spori absorbţia fondurilor europene”, a spus preşedintele Traian Băsescu după întâlnirea cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso.
La rândul său, preşedintele Comisiei a arătat că trebuie grăbim fluxul de fonduri europene, ceea ce implică un plan de acţiune, o supraveghere politică sporită şi o asistenţă ulterioară din partea CE. Barroso a mai spus că prioritatea imediată este de a aduce situaţia economică la nivel de stabilitate. El a precizat că România ia măsuri dificile, dar alternativa ar fi şi mai dificilă.
“Cheia noastră este de a menţine cursul şi de a implementa măsurile structurale de care ţara are nevoie, pentru că altfel ţara nu va putea depăşi această situaţie.  Trebuie să grăbim fluxul de fonduri europene pentru a fi folosite la capacitate maximă şi am vorbit cu preşedintele Băsescu cum putem da un nou impuls în acest sens”, a spus Barroso.
Preşedintele CE se află în aceste zile la Bucureşti pentru a participa la lucrările Summitului Dunării.