‘O informaţie importantă cred, în primul rând pentru ziariştii greci: Grecia este al cincilea investitor din România, deci este unul dintre cei mai mari investitori pe piaţa românească, în mod deosebit în sistemul bancar, în industria alimentară, în telecomunicaţii şi în multe alte zone. Nu este o afirmaţie politică, este răspunsul pe care l-am primit de la guvernatorul Băncii Naţionale, toate cele şapte bănci greceşti de pe piaţa românească au un comportament absolut normal, îşi desfăşoară activitatea bine şi onest pe piaţa bancară a Romaniei şi le mulţumim, având în vedere că ne imaginăm o situaţie în care băncile greceşti privesc cu prioritate către ţara lor, dar au un comportament absolut corect pe piaţa românească’, a afirmat Băsescu, într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni.

El a ţinut să precizeze că nici măcar în perioada ‘cea mai dificilă’ pentru România, 2009-2010, când criza s-a resimţit mai puternic pe piaţa românească, băncile elene nu au făcut ‘niciun pas înapoi’.

‘Trebuie să vă spun că, deţinând circa 27% din piaţa bancară românească, băncile greceşti şi-au adus un aport important la ieşirea din recesiune a României şi noi le mulţumim’, a completat Băsescu.

El a menţionat faptul că a avut cu Papoulias şi o discuţie cu privire la situaţia politică şi economică dintre cele două ţări.

‘Este o întâlnire care îmi produce plăcere şi în acelaşi timp îmi dă ocazia unui schimb de puncte de vedere cu un partener din regiune. În acelaşi timp, întâlnirea prilejuieşte discuţii cu privire la prezentul şi viitorul regiunii în care ambele ţări sunt. Am analizat împreună cu domnul preşedinte situaţia economică a României şi a Greciei. Am mulţumit domnului preşedinte pentru sprijinul pe care Grecia ni l-a acordat în procesul de integrare a României în NATO şi în UE şi pentru sprijinul pe care-l primim acum pentru a deveni stat membru Schengen’.

Băsescu şi omologul elen au avut şi un schimb de opinii cu privire la situaţia din Nordul Africii şi din Orientul Mijlociu.
SURSA: Agerpres