Preşedintele Traian Băsescu le-a reproşat firmelor occidentale din domeniul infrastructurii, luni dimineaţă, că apelează la contestaţii în cazul în care nu câştigă o licitaţie, pentru a bloca proiectele, şi a anunţat că România pregăteşte o reacţie severă în acest sens.

„Se produce un fenomen incredibil, care ne blochează. Acest fenomen se numeşte contestaţia. Cred că România este singura ţară în care mari firme implicate în lucrări de infrastructură îşi permit aşa ceva”, a declarat Traian Băsescu la Forumul economic român.

Băsescu a dat ca exemplu un proiect în parteneriat public privat de 1,6 miliarde euro blocat de firma care a pierdut licitaţia, o firmă de mare tradiţie în Europa de Vest.

„Contestaţia înseamnă să ne judecăm prin vreo trei instanţe, deşi vă pot asigura că a fost corect desemnat câştigătorul. Avem sute de astfel de exemple”, a adăugat şeful statului.

Preşedintele a mai spus că firmele occidentale din domeniul infrastructurii „se bat” pe fondurile europene în condiţiile în care nicio firmă românească nu îndeplineşte condiţiile să participe la licitaţii, deoarece niciuna nu a construit 500 de kilometri de autostradă.

„Ştiu şi ce se întâmplă, contestaţia este utilizată ca o modalitate de a se înţelege. OK, ai câştigat, dar dacă îmi dai 5% din valoarea contractului, eu renunţ la contestaţie. Apelul meu ar fi: nu ne obligaţi să luăm măsuri severe de genul dacă ai făcut contestaţie şi ai pierdut nu mai poţi lucra pe piaţa românească, înseamnă că ai vrut să blochezi proiectul. Este ceea ce pregătim în momentul de faţă, o reacţie a statului la balcanizarea firmelor occidentale care lucrează în România. Vă rugăm rămâneţi occidentali”, a mai declarat Traian Băsescu.

SURSA: Mediafax