El a spus că în bugetul repartizat României sunt 460 de milioane de euro de la Uniunea Europeană pentru primii doi ani ai noului exerciţiu bugetar, deci 2014-2015, şi alte 460 de milioane destinate celor defavorizaţi, deci pentru creare de întreprinderi mici şi mijlocii în zone defavorizate, în mediul rural.

'Asta înseamnă alte locuri de muncă şi – de ce nu? – banii europeni în ansamblu. Utilizarea lor înseamnă şansa de a crea noi locuri de muncă. Din păcate, îi utilizăm foarte prost şi demagogic. Am văzut destui politicieni aflaţi la Guvern care îşi umflau discursurile cu absorbţia extraordinară a anului trecut. Dragii mei, o spun şi pentru dumneavoastră, cei prezenţi, şi pentru presă: face parte din marile minciuni ale actualului Guvern. Ei nu au semnat niciun nou contract pe infrastructură rutieră sau feroviară în afara celor lăsate din timpul Guvernului Boc', a afirmat duminică Băsescu la dezbaterea 'Starea economică a României în 2014 şi perspectivele pentru anul postelectoral', organizată de Fundaţia Mişcarea Populară.

Şeful statului a explicat că ceea ce s-a încasat au fost proiecte în derulare din timpul Guvernului Boc şi că singurele contracte ce s-au semnat au fost cele licitate în timpul acelui Executiv, care au fost în instanţă.

'Marea problemă este că avem şi proba incapacităţii Guvernului de a genera noi proiecte pe bani europeni, pe care îi vom şi pierde, de altfel, dacă nu-i utilizăm până la 31 decembrie 2015, iar proba este că pe primele patru luni absorbţia fondurilor europene a crescut cu doar 0,8%. Deci, din 2012, luna mai, de când acest Guvern se află la putere, nu a semnat niciun nou contract, nu a organizat nicio nouă licitaţie pentru noi proiecte', a susţinut preşedintele.

Traian Băsescu a subliniat că au fost oprite lucrări fie la Autostrada Transilvania, fie la tronsonul Nădlac – Arad, şi că 'nu s-a pus nimic în locul lor'.

'Sigur, s-au oprit lucrări şi nu se găseşte contractul Bechtel. Se ascunde bine contractul Bechtel, însă asta este ceea ce ne lipseşte: capacitatea de a genera proiecte, când avem banii puşi pe masă de Uniunea Europeană, iar lipsa de capacitate de a genera proiecte nu face decât să adâncească acel deficit de la fondul de pensii, pentru că a utiliza banii europeni înseamnă a crea locuri de muncă', a afirmat Traian Băsescu.

SURSA: Agerpres