Oficialul grec va participa miercuri seară, la Bruxelles, la reuniunea informală a Consiliului European.

”Am reiterat dorinţa puternică a Comisiei ca Grecia să rămână membră a zonei euro şi vom continua să facem tot posibilul pentru ca acest lucru să se întâmple. Zona euro a arătat o solidaritate fără precedent faţă de Grecia şi poporul său şi a promis că va susţine financiar Atena atât timp cât va fi necesar, presupunând că aceasta îşi menţine angajamentul de a aplica reformele structurale, esenţiale pentru reluarea creşterii. În lipsa acestei solidarităţi, Grecia nu va fi capabilă să revină pe calea creşterii şi a prosperităţii. De aceea, am subliniat importanţa menţinerii de către Grecia a angajamentelor asumate”, a afirmat Barroso.

El a adăugat că poporul grec a făcut sacrificii imense, dar a precizat că ”cea mai puţin dificilă cale (pentru depăşirea crizei) este de a implementa deplin al doilea program convenit de Grecia şi partenerii săi internaţionali”, aceasta fiind cea mai rapidă modalitate de luarea a creşterii şi ocupării forţei de muncă.

Marţi, vicepreşedintele CE Olli Rehn a subliniat că mesajul executivului comunitar la reuniunea la nivel înalt a UE va fi acela că doreşte ca Grecia să rămână în familia europeană şi în zona euro. ”Zona euro a stat alături de Grecia pentru a depăşi toate dificultăţile. Vom continua să facem acest lucru, nu numai printr-un nivel fără precedent al asistenţei financiare incluse în cele două pachete şi prin reducerea datoriei, dar şi prin multe programe de sprijin şi asistenţă a căror implementare eficientă depinde de liderii şi poporul din Grecia”, a spus Rehn. El a adăugat, totuşi, că Atena trebuie să rămână angajată faţă de reforme, Comisia Europeană fiind convinsă că orice alternativă ar fi mai rea.

În ultima parte a reuniunii informale a Consiliului European de miercuri, care se va desfăşura sub forma unei cine de lucru, participanţii vor dezbate evoluţiile recente din zona euro. Este de aşteptat ca discuţia să se concentreze pe situaţia economică şi politică din Grecia. După alegerile fără un rezultat concludent din 6 mai, Grecia a numit joia trecută un guvern interimar format în mare parte din tehnocraţi, a cărui misiune este pregătirea noilor alegeri anticipate din 17 iunie.