Potrivit acestuia, situaţia economică în Europa rămâne o provocare, iar unul dintre factorii importanţi pentru soluţionarea acesteia este crearea de noi locuri de muncă.

"Apreciez angajamentul constant al preşedintelui Gauck pentru libertate şi curajul său de a le cere cetăţenilor să fie mai îndrăzneţi faţă de nevoia de ‘mai multă Europă’. Europa are într-adevăr nevoie de lideri şi cetăţeni care să lupte pentru ea, care să explice realizările ei şi să îi promoveze beneficiile şi care să lucreze pentru o Europă mai unită, mai solidă şi mai democratică”, a spus Barroso, care a rostit primele fraze în limba germană.

Barosso a mai spus că mâine Comisia va adopta un pachet de măsuri în domeniul ocupării forţei de muncă, care va oferi orientări şi măsuri importante pentru acţiunile noastre comune de a crea noi locuri de muncă”.

La rândul său, preşedintele german Joachim Gauck a estimat că, mai ales în vreme de criză economică, este nevoie de ”mai multă Europa, nu de mai puţină”. ”Nu trebuie să ne lăsăm conduşi de temeri; asistăm şi la o criză de încredere, nu doar la una economică”, a apreciat Gauck.