În jurul orei 11,00 GMT, la bursa Intercontinental Exchange (ICE) de la Londra, barilul de ţiţei Brent cu livrare în luna februarie se tranzacţiona la 48,84 dolari, în timp ce în SUA cotaţia era de 47,41 dolari.

Fondul Monetar Internaţional a înrăutăţit estimările de creştere a economiei mondiale la 3,5% în 2015 şi la 3,7% în 2016, comparativ cu un avans de 3,8% anul acesta şi 4% anul viitor, prognozate în octombrie, se arată în raportul 'World Economic Outlook', publicat luni.

Recentele evoluţii pe plan global, cum ar fi preţul mai scăzut al ţiţeiului, deprecierea euro şi a yenului şi potenţialul mai redus de creştere în multe state, au afectat economia mondială de la publicarea precedentelor prognoze ale FMI, în octombrie, se arată în raport.

'Aceste evoluţii au însemnat veşti bune pentru importatorii de ţiţei şi de materii prime şi veşti proaste pentru exportatori. Dificultăţile cu care se confruntă statele în urma recentei crize financiare au continuat. Dar sunt şi veşti bune pentru statele care au legături mai strânse cu euro şi yenul, dar veşti proaste pentru cei cu legături mai apropiate de dolar', a apreciat economistul-şef al FMI, Olivier Blanchard.

Preţului petrolului scade şi provoacă îngrijorare în întreaga lume

Preţul ţiţeiului a scăzut cu peste 50% faţă de iunie 2014, pe fondul excesului de ofertă şi a cererii modeste. De asemenea, Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) a decis recent să-şi menţină nemodificat nivelul producţiei. Potrivit analiştilor, OPEC a optat pentru menţinerea cotei sale de piaţă, în loc să sprijine preţul ţiţeiului.

Arabia Saudită şi alţi membri ai OPEC au anunţat că vor lăsa piaţa să stabilească propriul nivel al barilului de ţiţei, iar pe termen lung un preţ mai scăzut va stimula cererea. Dar Olivier Jakob, analist Petromatrix în Elveţia, a avertizat că strategia ar putea să nu funcţioneze: 'Dacă Arabia Saudită crede că un preţ mai scăzut al ţiţeiului va redresa cererea pe plan global, FMI nu împărtăşeşte această opinie'.

Şi datele din China au provocat marţi scăderea preţului ţiţeiului. China a înregistrat în 2014 cea mai slabă creştere economică din ultimii 24 de ani, au anunţat autorităţile de la Beijing. Astfel, Produsul Intern Brut al Chinei, a doua mare economie mondială, a înregistrat un avans de 7,4% în 2014, ratând ţinta de creştere fixată de autorităţile de la Beijing (7,5%), după un avans de 7,7% în 2013.

Analiştii de la Goldman Sachs estimează că în primul semestru din acest an cotaţia barilului de ţiţei se va situa la aproximativ 40 de dolari, preţ la care investiţiile în industria gazelor de şist din SUA vor fi întârziate.

Producţia companiilor care exploatează zăcămintele de şisturi bituminoase din America de Nord a crescut furnizarea de gaze şi petrol, stimulând reducerea preţului. AGERPRES